Fidesz – MSZP szóváltás a Horthy-szobor kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ellentütetők a Horthy-szobor avatásán

Ellentütetők a Horthy-szobor avatásán

Horthy-szobrot avattak ma Budapesten. Mintegy 2-300 fős ünneplő gyülekezet, s mintegy kétszer annyi ellentüntető volt jelen – sokan sárga csillaggal, transzparensekkel, rendőri sorfallal elválasztva, éles szóváltásba keveredve. A kormánypárt és az ellenzék vezető pártja a szoboravatás kapcsán a következő nyilatkozatokat tette:

Fidesz: provokáció a Jobbik Horthy-szoboravatása

A Jobbik politikai provokációjának tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi szoboravató akcióját Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere szerint “a provokatív akció” ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben “antiszemitizmust kiáltva”, rossz színben tüntessék fel Magyarországot. A Fidesz frakcióvezetője hozzáteszi: “a tüntetést szervező baloldali prominensekhez” viszont nem kívánt csatlakozni, “hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanennek a baloldalnak az országgyűlési képviselői alig egy hónapja még közös parlamenti indítványt írtak alá és nyújtottak be a Jobbikkal és Gyöngyösi Mártonnal”.

MSZP: a Fidesz tétlenül nézi a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgását

Horthy Miklós szobrának a Jobbik részvételével zajló vasárnapi avatása az MSZP szerint azt mutatja, hogy nem szűnik “a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása”, amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is “tétlenül néz”. Az MSZP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán: a szélsőjobboldali parlamenti párt részvételével zajlott esemény megmutatta, hogy a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor. Az, hogy a fővárost ma hivatalosan is elérte a jobboldal által életre keltett Horthy-kultusz, egyértelműen igazolja a gyanút: ha a józan, reális történetszemlélet helyett a nacionalista történelemfelfogás kaphat teret, ha az Új Színházból “Újnyilas Színház” válhat, ha Radnóti Miklós helyett Nyirő József kerülhet a kánonba, előbb-utóbb kézzelfoghatóvá válik a nacionalizmus – írta az ellenzéki párt. Az MSZP szerint a kormányzó Fidesz “a fővárosban és országszerte is tétlenül, sőt elégedetten nézi, hogy a szélsőséges, kirekesztő és gyűlöletkeltő gondolatok követői – azok, akik Horthy híveiként ma is listára vennék zsidó származású honfitársainkat – kedvükre hirdessék a letűntnek hitt vészkorszak eszméit”.

Véleményünket a Horthy-szoborról itt olvashatja.

Címkék:Horthy szobor

[popup][/popup]