Történelmi szoborparkba a Horthy szoborral!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

… és vitatkozzanak róla történészek, de ne kapjon köztéri emlékművet, mert végletesen megosztja az országot.

Horthy Miklós szoboravatás

Inkább a történelmi szoborparkba való. 2013. november 3-a: Horthy Miklós szobrának avatása a Hazatérés Temploma előtt. Fotó: ATV.hu

2013. november 3-án Horthy Miklós mellszobrot avattak a budapesti Hazatérés Temploma előtt a Jobbik szervezésében, a szélsőjobboldali, zsidóellenes beszédeiről is ismert ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész közreműködésével.

Mintegy 2-300 fős ünneplő gyülekezet, s mintegy kétszer annyi ellentüntető volt jelen – sokan sárga csillaggal, transzparensekkel, rendőri sorfallal elválasztva, éles szóváltásba keveredve.

Rogán Antal, a Jobbik politikai provokációjának minősítette és elítélte Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi szoboravató akcióját. A Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere szerint “a provokatív akció” ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben “antiszemitizmust kiáltva”, rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

Ellentütetők a Horthy-szobor avatásán

Ellentüntetők a Horthy-szobor avatásán. Fotó: ATV.hu

Nos, bizonyára ismét nyugati lapok hírrovatába kerül Magyarország – ennyiben igaza van Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének.

Kérdés, akar-e tenni, s tesz-e ellene a kormány, hogy Magyarországot a történelmi revíziót hirdető szélsőjobboldal ismét rossz hírbe keverje, vagy szolidan asszisztál a Horthy-kultusz újjáéledéséhez.

Ha nem tesz, marad a rossz hír, a rossz sajtó, hiába bíz meg nagy nyugati PR-céget az országimázs-javítással.

Pedig olyan egyszerű lenne a megoldás, olyan egyszerű lenne Magyarországot jó hírbe hozni, akár most.

A kormány, a fővárosi önkormányzat és a református egyház magas rangú képviselőinek – a helyszínre invitált nemzetközi sajtó munkatársak jelenlétében – a lehető legközelebbi időpontban le kellene emelnie a Horthy-mellszobrot. Egyúttal kijelenteni, hogy Horthy Miklós személye és a Horthy-korszak egésze megosztja Magyarországot, ezért nem kívánatos, hogy köztéri szobrot kapjon.

Amennyiben sem a kormány, sem a fővárosi önkormányzat, sem a református egyház vezetői nem lépnek, úgy indokolt a rossz hír, a hazai és a külföldi kemény kritika.

Van úgy, hogy színt kell vallani. Lehet a Horthy-korszakról, Horthy történelmi szerepéről, felelősségéről vitatkozni, de köztéri szobrot állítani neki elfogadhatatlan.

Javasolnánk: szállítsák el a mellszobrot a történelmi szoborparkba a 20. század többi, elfogadhatatlan nézeteket hirdető, elfogadhatatlan cselekedeteket végrehajtó, történelmi felelősséget viselő politikusa közé.

[popup][/popup]