Fiatalok és fiatalabbak találkozója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Konferencia az elfeledett józsefvárosi zsidóságról

A szervező a Gláser Jakab Emlékalapítvány, mely a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének non-profit szervezete. Az alapítvány névadója Gláser Jakab (közismert becenevén: Juci bácsi), aki az imaház lelke és motorja volt. Nélküle ez, az országban egyedülálló módon máig működő zsidó lakásimaház évtizedekkel ezelőtt bezárt volna. Az alapítvány életre hívásának fő céljai az imaház és a közösségi élet szponzorációja, a vallás gyakorlásának támogatása és a hagyományőrzés, illetve a környék zsidó életének történeti-szociológiai kutatása.
A VIII. kerületi zsidóság múltja kevesebb figyelmet kapott eddig a társadalomtudományi munkákban. Ennek ellensúlyozására két éve indult meg a  Teleki’44 elnevezésű projekt, mely során számos interjú készült egykor itt élt vagy ma is itt élő emberekkel. Ezen időszak alatt rekonstruálták a városrész zsidó történelmét, fontosabb eseményeit. Az egyéni sorsokon és levéltári kutatásokon alapuló munka célja, hogy megragadják a hely igazi szellemét a holokauszt előtti és utáni időkből.

A több mint 20 önkéntes munkájának és közreműködésének köszönhetően az idei év végén megjelenik “Sirat minket az eső”: a vészkorszak eseményei a Teleki téren című esszékötet; valamint a munka során gyűjtött korabeli családi és sajtófotókat is tartalmazó, A stiebel: az utolsó imaház a Teleki téren címet viselő fotóalbum.

Az eddigi eredményeket is bemutató konferenciát szeptember 22. és 24. között rendezik meg.

Helyszín: Kesztyűgyár (Mátyás tér 15.) és az Imaház (Teleki tér 22.)

Konferencia programja: gjea.eu/konferencia/program
meghivo
[popup][/popup]