Ferenc pápa: “Újítsuk meg a zsidó néppel való szolidaritásunkat és közelségünket”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A 75 évvel ezelőtti zsidóellenes náci pogromok, a kristályéjszaka áldozataira emlékezett a pápa vasárnapi imájában a Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt. Imára hívott fel a katolikus egyház feje a Fülöp-szigeteki tájfun áldozataiért is.

“Imádkozzunk Istenhez, hogy az elmúlt dolgokra való emlékezés segítsen mindig ébernek lennünk a gyűlölet és az intolerancia minden formájával szemben” – mondta Ferenc pápa Úrangyala-imájában a több tízezer egybegyűlt előtt.

Pope Francis

A Kristályéjszakán, 1938. november 9-én este felülről szervezett és a népharag spontán kitörésének beállított pogromok kezdődtek a náci Németországban és a birodalomhoz csatolt Ausztriában. A több napig tartó pogromsorozatban szétvertek és kiraboltak több ezer üzletet és megrongáltak nagyjából ezer zsinagógát és más zsidó vallási épületet. A pogromoknak több mint száz halálos áldozata is volt, 30 ezer férfit pedig koncentrációs táborokba hurcoltak. “Újítsuk meg a zsidó néppel való szolidaritásunkat és közelségünket” – hívott fel az egyházfő.

Ferenc pápa megemlékezett az előző két napban a Fülöp-szigeteken tomboló Haiyan tájfun áldozatairól is, csendes imára szólítva fel és segítségnyújtásra buzdítva. A rendkívüli erősségű tájfun pénteken és szombaton söpört keresztül a szigetország középső részén. A helyi hatóságok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladhatja a tízezret.

*

Hivatala kezdetétől fogva, Ferenc pápáé egy tiszta hang a világpolitikában. És amikor a Kristályéjszakáról szóló szavait olvassuk, fel kell tennünk a kérdést: vajon hány magyarországi templomban emlékeztek meg a Kristallnacht-ról? (A szerk.)

[popup][/popup]