Ferenc pápa: Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át – jelentette ki Ferenc pápa kedden, szlovákiai látogatása második napján a helyi zsidó közösség képviselőivel tartott találkozóján Pozsonyban, a holokauszt áldozataira emlékezve.

Ferenc pápa a pozsonyi megemlékezésen

A katolikus egyházfő az óvárosi Halpiac téren, az egykori zsinagóga helyén lévő emlékműnél tartott találkozón a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint azt hangsúlyozta: hogy a hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, amely a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál.

Ferenc pápa beszédében a találkozó helyszínére utalva rámutatott: egykoron egymás mellett állt a zsinagóga és a katolikus templom, ami jelképezte a két vallás békés egymás mellett élését. Hozzátette: a helyszín ugyanakkor a szlovák történelem egy sötét korszakának is jelképe, amikor zsidóellenes rendelkezések nemcsak jogtiprásokhoz vezettek, hanem több mint százezer szlovákiai zsidó deportálásához és halálához is. Az egyházfő óva intett a történelem megismétlődésétől, s attól is, hogy a múlt feledésbe merüljön, s helyét a felejtés és a tudatlanság vegye át.

A szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének (ÚZZNO) elnöke, Richard Duda, a találkozón történelmi pillanatnak és a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezte Ferenc pápa jelenlétét a pozsonyi holokausztemlékműnél. A szlovák hírügynökség jelentése szerint, Duda a keresztények és a zsidók közti együttműködést szorgalmazva azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a zsidó-keresztény kapcsolatok fejlesztésének legfontosabb igazodópontja az állandó kommunikáció kell legyen, mert csak azáltal válik elérhetővé a tartós közeledés és a békés együttélés.

Ferenc pápa hétfői hivatalos pozsonyi programja este ér véget, szálláshelyén a pozsonyi apostoli nunciatúrán, ahol a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja egy rövid találkozón. Az egyházfő kedden az ország keleti részébe, Eperjesre és Kassára látogat. (MTI, Starovic Tibor)

[popup][/popup]