Felújították Lajta Béla építész sírját a Kozma utcai zsidó temetőben

Írta: Szombat / mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Lajta Béla építész sírjának felújítása alkalmából megemlékezést és ingyenes temetői sétákat tart a budapesti Salgótarjáni utcai temetőben szeptember elsején, 14.00 és 14.30 órától. Előtte megemlékezés 10.00-tól a Kozma utcai temetőben. A séták ingyenesek, de a részvételhez regisztráció szükséges.

phpeclakj-1.jpg

Lajta Béla (1873–1920)

A zsidó családban született Lajta Béla építész alig két évtizedes pályája alatt rendkívül változatos, épületről épületre új megoldásokat felmutató, egyenletesen magas színvonalú életművet hozott létre. A budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben a historizmus és a szecesszió számos jelentős építészének alkotásaival találkozhatunk, ám az e mesterek által jegyzett síremlékek között is különlegesek Lajta Béla művei. A sírkertben tizenegy síremlék mellett a kapu- és szertartási épületeknek is ő volt a tervezője, sőt egy évtizeden át ő irányította a temetőben folyó műszaki munkákat is.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) két ingyenes sétával, és az építész felújított sírjának átadásával emlékezik Lajta Bélára  szeptember 1-jén, délelőtt 10 órától a Kozma utcai zsidó temetőben. A megemlékezésen a a megjelenteke Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója köszönti, majd beszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. (Helyszín: 3/J parcella, 74. sor 41. sír.)

A Lajta által tervezett építmények a 20. század eleji magyar funerális építészet nemzetközileg is kiemelkedő példái. Legkorábbi alkotásai Lechner Ödön nemzeti szecessziós törekvéseihez csatlakoztak. Első jelentősebb figyelmet kapott, fővárosi épületei – az Izsó utcai Malonyay-villa vagy a Wechselmann-féle Vakok Intézete a Mexikói úton – 1906 után az angol Arts and Crafts, a finn nemzeti romantikus építészet és a hazai népi építkezés tanulságait ötvözték.

Teljes cikk

[popup][/popup]