Felújítják Libanon egyetlen zsinagógáját

Írta: globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A napokban fejeződik be Libanon egyetlen zsinagógájának a felújítása, ami sokak reményei szerint megindíthatja a párbeszédet az izraeli és a libanoni kormány között.

beirut-maghen-abraham-synagogue-1Az Ábrahám Maghen zsinagógát még 1925-ben építették, de 1976-ban – egy évvel a libanoni polgárháború kitörése után – már nem működött. 1982-ben egy izraeli tüzérségi lövedék csapódott be a zsinagógába, amikor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a környéken lévő palesztin állásokat bombázta. A polgárháború előtt körülbelül 12 000 fős zsidó közösség élt a cédrusok országában, de mára csupán pár százan maradtak.

Ugyanakkor a 200-260 fős libanoni zsidó közösség számára nagyon fontos jelentőséggel bír a zsinagóga felújítása. Egyelőre még senkit, a helyi és a nemzetközi médiát sem engedik az épület közelébe, a hatóságok éjjel-nappal őrzik az objektumot, nehogy szélsőséges iszlamisták támadásainak az áldozatává váljon. „Már csak pár napot kell várni, és megnyílik az épület a látogatók és a vallásos zsidók előtt” – nyilatkozta Núszem al-Hút, egy muszlim ügyvéd, aki a zsidó közösség érdekeit képviseli Libanonban.

Szerinte a mostani aktuálpolitikai helyzetben nem lehetnek eléggé óvatosak, hiszen a régió lángokban áll, és a szélsőséges iszlamista meg terrorista csoportok elsődleges célpontjai a többi vallási felekezet épületei. Ugyanakkor a júniusi ünnepélyes megnyitóra nem csak az izraeli és a világ többi országában élő zsidókat várják majd, hanem a libanoni keresztényeket és muszlimokat is, mivel ez az esemény „meghatározó lesz Libanon történelmében, hisz az ország vallási szempontból mindig is a Közel-Kelet Svájca volt”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]