Felújítják Berettyóújfalu zsinagógáját – kultúrközpont lesz belőle

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Állványerdő borítja Berettyóújfalu belvárosában a zsinagóga épületét. A szinte nyárias időjárásban jól haladnak a munkálatokkal. Az 1903-ban épült zsinagóga csak a vészkorszakig, vagyis alig több mint 40 évig szolgált szakrális célokat.

A felújítás alatt álló berettyóújfalusi zsinagóga

A műemléki védelem alatt álló épületet kormányzati támogatással újítják fel, a helyi zsidóság történetét bemutató kiállítás is helyet kap benne – írja a dehir.hu.

Évtizedekig vasárú raktárként használták az épületet, és ez idő alatt nagyon leromlott az állapota. Most komplex felújítás kezdődött.

– Ez homlokzatfelújítást, ablakcserét, tetőfelújítást, belső felújításokat, díszítőfestés, asztalosmunkálat, lakatosmunkákat jelent – sorolta  Bencze Zoltán, a HUNÉP Zrt. projektvezető mérnöke.

A régóta várt beruházáshoz a korábban pályázaton elnyert 230 millió forinthoz nyáron 275 milliót adott a kormány.

A zsinagógában lesz a város új kulturális központja, ahol kiállításokat, koncerteket tartanak. Mellette épül majd egy kiszolgáló épület is, ahol például a szociális helyiségek lesznek és kialakítanak egy kávézót is.

– Itt lesz egy állandó kiállítás, amely a berettyóújfalui zsidóság 20. századi történetének,  illetve a hozzájuk kapcsolódó polgári fejlődésnek állít emléket – mondta el Muraközi István polgármester.

A zsinagógában emléket állítanak a holokauszt 654 helyi áldozatának is. Berettyóújfalu új kulturális központja a tervek szerint 2020. szeptember elsejére készül el.

[popup][/popup]