Felújítják a nagyváradi zsinagógát

Írta: erdely.ma - Rovat: Hírek - lapszemle

A vallási turizmus népszerűsítése a nagyváradi és debreceni zsidó közösség örökségének értékesítése által” elnevezésű projekt, melynek keretében felújítják a Nagyváradi zsinagógát, a tervek szerint halad. 

A Kossuth (Independenţei) utcai neológ zsinagóga felújítását Nagyvárad önkormányzata valósítja meg partnerségben a Debreceni Zsidó Hitközséggel, a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében.

A projekt összköltségvetése 1.892.150 euró, melyből 1.565.852 euró jut Váradnak a Zsinagóga felújítására, 375.835 euró pedig A Debreceni Zsidó Hitközségnek, aki partnere a Nagyváradi Önkormányzatnak ebben a projektben.

A kivitelezésre meghirdetett tenderpályázatot az Abed Nego KFT nyerte meg, amely az elmúlt év végén átvett épületen elkezdte a renoválási munkálatokat és beszerezte a szükséges felszereléseket 162.113,48 lej értékben, ami a project összegének a 3,5 százaléka.

Az Kossuth utcai neológ zsinagóga a harmadik legrégibb Nagyváradon. 1877-ben bízták meg az építésével id. Rimanóczy Kálmán építészt, a zsinagógát 1878 szeptember 24-én adták át a nyilvános izraelita istentiszteletnek. A méreteiben impozáns, majdnem négyzet alakú épület legdíszesebb homlokzata a Kossuth utcára néz, az ezen domináló nagy félköríves ablakokkal, illetve mór díszítő motívumaival. A csodálatosan szép belső díszítés ugyanakkor Horovitz Mór kassai festőművész munkáját dicséri.

A nagyváradi neológ zsinagóga szerepel a 2014-ben közzétett Műemlék Listán, a felújítási munkálatok után pedig a zsinagóga belseje multifunkcionális teremként fog működni, kiállításokat, koncerteket, könyvbemutatókat lehet majd szervezni benne, melyeken vallási hovatartozásától függetlenül bárki részt vehet.

[popup][/popup]