Feloldják a homoszexuális férfiak véradására vonatkozó korlátozást Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter csütörtök reggel bejelentette, hogy feloldják a homoszexuális férfiak véradására vonatkozó összes korlátozást – tudósít az ujkelet.live.

“A véradásra jelentkező meleg férfiak diszkriminációjának vége” – írta Horowitz Twitteren. „Amikor miniszter lettem, elrendeltem a megalázó és lényegtelen kérdéseknek – a történelemhez tartozó sztereotípiák maradványainak – eltávolítását a véradási kérdőívből.”

Horowitz a Kneszet történetének második nyíltan meleg tagja, hozzátette, hogy a csütörtöki döntéshez hosszú út vezetett.

,,Évek óta próbálunk megszabadulni a korlátozásoktól, és most végre sikerült” – írta. „Nincs különbség vér és vér között. Ez egy történelmi előrelépés az izraeli LMBT közösség egyenlő jogai érdekében.”

Horowitz szerint október 1-jétől minden korlátozás megszűnik. Az azonos neműek fizikai kapcsolataival kapcsolatos kérdés helyett a kérdőív egyszerűen tájékoztatni fog minden véradót, hogy várjon három hónapot „nagy kockázattal járó szex után egy új partnerrel vagy többel”.

Az izraeli LMBTQ Egyenlőségért Egyesület üdvözölte a bejelentést.

Míg a meleg férfiak véradásának korlátozását eredetileg a homoszexuális közösségen belüli viszonylag magas HIV-fertőzések miatt alkalmazták, az Egészségügyi Minisztérium azt mondta, a változtatást a minisztérium transzfúziós kezelésekkel foglalkozó tanácsadó bizottsága ajánlása alapján hajtják végre.

Teljes cikk

[popup][/popup]