Felháborodtak a szlovákiai zsidó szervezetek a Matica videója miatt

Írta: parameter.sk - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy felháborodást váltott ki a szlovákiai zsidó szervezetek körében a Matica slovenská kulturális szervezetnek a Bez 14. marca (Március 14-e nélkül) című videója, amely mentegetni próbálja a II. világháború alatti fasiszta szlovák állam zsidóellenes politikáját.

A bírált videó a YouTube internetes videomegosztó portálon, illetve a magát kulturálisnak minősítő szervezet honlapján volt korábban látható, de a közfelháborodás következtében a Matica levetette azt mindkét helyről.

Nem ez az első eset, hogy a Matica slovenská vezetése az 1939-1945 közötti években létező bűnös fasiszta szlovák állam rehabilitálására törekszik – emlékezetnek a zsidó szervezetek közös nyilatkozatukban, amelyről vasárnap tájékoztatott a TASR hírügynökség.

A nyilatkozat szerint a maticások ebben a videóban arra a cinikus következtetésre jutottak, hogy tekintettel a korabeli európai fejleményekre a szlovákiai zsidókra mindenképpen tragikus sors várt volna. “És ezért – ezzel a logikával összhangban – (Jozef) Tiso rendszere tulajdonképpen nem visel semmiféle felelősséget a mi közeli hozzátartozóink legyilkolásáért. Ez alávaló hazugság. Történelmileg nincs kétség afelől, hogy Tiso rendszere felelős a Szlovákiából a náci megsemmisítő táborokba deportált több tízezer zsidó életéért. Ez a bűncselekmény soha nem évül el, és nem lesz elsimítva” – olvasható a közös dokumentumban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]