Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában.

Az eseményen felszólalt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

A békés demonstrációt a Mazsihisz és a Hit Gyülekezete szervezte. Az atv.hu tudósítója szerint a rendezvényen legalább négyezren vettek részt, a zsinagóga zsúfolásig megtelt, és az épület előtt is több száz ember gyűlt össze.

Heisler: Izrael az egész világért harcol

Heisler András

Heisler András

A rendezvény első szónoka Heisler András, a Mazsihisz elnöke volt. „20 napja zajlanak a Hamasz támadásai Izrael ellen” – hangsúlyozta a szervezet elnöke. Heisler elmondta: „Izraelben élő rokonaim, akik közül többen megjárták Auschwitz poklát, elmondták, ma újra szirénák hangjára kell kelniük.” A figyelmeztető sziréna pedig naponta akár több tucatszor is szól.

„Izrael állam létrejötte óta hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül, de közben sok háborút is meg kellett vívnia, amelyeket mind meg kellett nyernie, mert nincs olyan hely, ahova Izrael visszavonulhatna” – mondta a Mazsihisz elnöke.

„Meddig lehet együtt élni a fenyegetettséggel? Nincs még egy olyan ország mint Izrael, ami ennyi minden tolerált volna, miközben a Hamasz egyértelmű célja Izrael megsemmisítése” – folytatta az elnök. „Izrael 65 éve folyamatosan védekező háborút folytat. Ez a mostani is ilyen, amit az egész világért vív a terrorizmus ellen.”

Heisler ezt követően felszólította a magyar kormányt, hogy a jelenleginél sokkal határozottabban ítélje el a Hamász terrorcselekményeit, és markánsabban álljon ki Izrael önvédelmi joga mellett.

 

Ilan Mor: Izrael nem a palesztin nép ellen harcol

Ilan Mor

Ilan Mor (Fotók: Somorjai László)

A tüntetés következő szónoka Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete volt. A nagykövet elismerését fejezte ki a zsinagógában összegyűlt tömeg láttán, és arról beszélt, hogy ezt a háborút rákényszerítették Izraelre. „A zsidó állam mindent megpróbált az elkerülése érdekében. De Izraelnek nincs más választása, mint megvédeni polgárait a terrorral szemben.” Ilan Mor hangsúlyozta, hogy Izrael nem a palesztin nép és nem az iszlám ellen harcol, hanem a terror ellen.

„Izrael az egyetlen ország, ami a zsidók hazája, ahol a zsidók lehajthatják a fejüket, ezért harcolnak a zsidó haza megvédéséért. A Hamasz a nácikhoz hasonló háborús bűnöket követ el, amikor sűrűn lakott területeket lő és azért támadja Izraelt, hogy a zsidóságot kiirtsa” – folytatta Mor.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]