Ezer másodgenerációs túlélő életkörülményein sikerült javítani

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sikeresen lezárult a második generációs holokauszt-túlélők megsegítésére létrehozott Együtt program, amelynek keretében a  Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól (MAZSÖK) nyert, mintegy 76 millió forintos pályázati pénzből csaknem ezer ember életkörülményein lehetett segíteni – tudatta a Mazsihisz. Ma köszönték meg a programban résztvevők munkáját.

A dolgozók egy csoportja, köztük Kósa Judit (jobbról a második)

“Az Együtt program célja az volt – írja a Mazsihisz.hu -, hogy segítsen a szociális, egészségügyi és mentális problémákkal küszködő másodgenerációs zsidó hittestvéreinknek. Magát a pályázatot a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) írta ki 2018 decemberében 100 millió forint keretösszegben, az Együtt program ebből nyert el 76 millió 300 ezer forintot.

Az Együtt program „projektgazdája” Mazsihisz volt, amely a kivitelezést a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvánnyal végezte a Budapesti Zsidó Hitközséggel (BZSH), a Mazsihisz Szeretetkórházával, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel (OR-ZSE), valamint csaknem ötven önkéntessel együttműködve.

A mai, bensőséges hangú összejövetelre az adott okot, hogy a pályázatot kiíró MAZSÖK elfogadta az Együtt program pályázati beszámolóját. A program ezzel sikerrel lezárult, ami azoknak az embereknek az érdeme, akik részt vettek a több évig tartó munkában. Őket köszöntötte ma Heisler András, a Mazsihisz elnöke, valamint Radnóti Zoltán főrabbi a Szövetség Síp utcai székházában.

A kötetlen hangulatú összejövetelen a Mazsihisz Jáhád Zsidó Közösségi Szolgálatának igazgatója, Kósa Judit azt mondta: mind a MAZS Alapítvány, mind a Mazsihisz életében fontos pont volt az Együtt program, ami valójában csak az első lépésnek tekinthető azon az úton, amely a rászoruló másodgenerációsok megsegítésére vezet. Ha a járvány nem húzza keresztül a terveket, akkor a közeljövőben megünneplik a program lezárását a projektet segítő önkéntesekkel és Mazsihisz-dolgozókkal is.

Heisler András elnök a köszöntőjében „unikálisnak” nevezte a programot, hiszen most először történt meg, hogy a MAZSÖK révén az állam elismerte a rászoruló másodgenerációs túlélők megsegítésének szükségességét. A szociológusok és pszichológusok körében már eddig is ismert volt, hogy ez a csoport speciális traumákkal küszködhet – tette hozzá –, de Magyarországon ismerte föl először az állam, hogy ez a probléma beavatkozást igényel. Heisler András a Mazsihisz nevében köszönetet mondott a Mazsihisz és a MAZS munkatársainak a – mint fogalmazott – heroikus munkájukért és megerősítette: szükséges és indokolt, hogy a programnak a rászoruló másodgenerációsok megsegítése érdekében legyen folytatása.”

Teljes cikk

[popup][/popup]