Ez nem vicc, hanem dráma: Sacha Baron Cohen mint izraeli kém

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Eli Cohen egykori Moszad ügynök életéből készített hat részes sorozatot a Netflix. Bemutató: szeptemben 6-án.

The Spy | Official Trailer | Netflix

THE SPY, starring Sacha Baron Cohen, is inspired by the real-life story of former notorious Mossad agent, Eli Cohen, who successfully goes undercover in Syria and ultimately changed the course of Israel’s history.

Az eddig főleg komikus vénájáról ismert Sacha Baron Cohen játssza a főszerepet a The Spy című sorozatban, melyhez Magyarországon is forgattak. A színész a legfelsőbb szíriai vezetésbe is beépülő izraeli kémet alakít, akit összezavarodik kettős identitásától.

Eli Cohen drámáját Gideon Raff írta és rendezte, aki a “Hatufim” (Prisoners of War), és ennek amerikai adaptációja, a “Homeland” nyomán vált világhírűvé.

Eli Cohen a 60-as évek Szíriájában szolgálta Izrael hírszerzését. A hatrészes sorozat Cohen heroikus munkájáról számol be 1961-1964 között, amikor végül leleplezték, és a szíriai kormány utasítására kivégezték.

Sacha Baron Cohen a címszerepben

Mint a Jewish Virtual Library írja, Cohen egyiptomi születésű zsidó volt, akit szíriai szülők neveltek. A Moszad kétszer utasította el jelentkezését. Cohen ekkor megnősült, Nadia Majald-ot vette el. Gyönyörű pár voltak, és nagyon szegények. A 60-as években végül a Moszad alkalmazta Cohent, és Szíriába küldte, ahol magas körökben szerzett barátokat, és politikusoknak, valamint üzletembereknek engedte meg, hogy használják lakását nőügyeik lebonyolítására. Agglegényként és szex-szimbólumként vált ismertté.

Fedett ügynöki tevékenysége során szerzett információi segítették Izraelt a Hatnapos háborúban, különösen a Golán fennsík elfoglalásában. Cohen, kémnevén Kamal Amin Ta’abet-ként, míg úgy tett, mintha a szíriaiak által ellenőrzött Golan fennsík erődjeit ellenőrizné, a térségről szerzett információkkal Izrael hadászati céljait szolgálta. Eukaliptuszfák ültetését javasolta a szíriai parancsnokoknak, melyek fedezéket nyújthatnak a katonáknak, de ennek az átadott információnak a révén az izraeliek tudták, hol rejtőzik az szíriai haderő.

Eli Cohen

1964-ben Cohen meglátogatta Izraelben három gyerekét és feleségét, és kérte, hogy befejezhesse küldetését, mert tartott a lelepleződéstől. Elöljárói azonban egy utolsó visszatérésre kérték. Utolsó útján orosz technológia segítségével leplezték le. A szíriaiak megkínozták, de nem tett vallomást, majd megszégyenítő pert rendeztek neki. Golda Meir-től a pápáig sokan tiltakoztak kivégzése ellen.

Sacha Baron Cohen,  a “Borat” című film főszereplőjeként vált világhírűvé, és a közelmúltban szíriai segélyakciókban is közreműködött. Ő és felesége, a színésznő Isla Fisher egymillió dollárt adományozott 2015-ben szíriai gyerekek és menekültek megsegítésére.

[popup][/popup]