Ez év augusztusig 39 ezren kértek menedéket Ausztriában

Írta: Gräf Szilvia/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az idei év első nyolc hónapjában mintegy 39 ezren léptek be illegálisan Ausztriába, közülük a legtöbb embert Tirolban, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban állították elő – jelentette az osztrák média a belügyminisztérium által közölt adatokra hivatkozva.

asyl

Az elfogottak közül Tirolban mintegy 8600, Alsó-Ausztriában 7000, Burgenlandban 5800, Bécsben 5700, Salzburgban 3800 illegális határátlépőt tartóztattak fel. A legkevesebb ilyen eset az ország legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben történt, itt 540 illegális menekültet fogtak el.

Jellemzően afgánokat tartóztattak fel, több mint tízezer embert. Az elfogottak közül 3500 szíriai, 3100 pakisztáni és 2800 nigériai bevándorló volt, és több mint kétezer iraki, valamint ugyanennyi iráni és marokkói menekültet is elfogtak.

A minisztérium azzal kapcsolatban nem tudott felvilágosítást adni, hogy az illegális határátlépők közül hányan nyújtottak már be menedékkérelmet.

A tárca összesen mintegy 290 olyan Ausztriában tartózkodó személyről tud, aki az iraki vagy a szíriai háborúban a szélsőségesek oldalán harcolt, vagy készül részt venni a fegyveres konfliktusban. A feltételezett szélsőségesek közül 115-en menekültként érkeztek Ausztriába.

Karl-Heinz Grundböcknek, a belügyi tárca szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint jellemzően csecsen származásúakról van szó, akik Szíriában harcoltak az oroszok ellen. A szóvivő elmondta továbbá, hogy sokan vannak olyan boszniai származásúak is, akik a kilencvenes években menekültek Ausztriába és ott menedékjogot szereztek.

Az osztrák hatóságok ötven ember kiutazását tudták megakadályozni, 87-ről pedig tudják, hogy már biztosan visszatértek Ausztriába. Rájuk terrorista szervezetben való részvétel miatti feljelentés vár, és rendőrségi megfigyelés alá kerülnek – mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Grundböck azt az értesülést nem tudta megerősíteni, hogy az Európába visszatérő terroristákat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a sikeres menedékkérelem benyújtására is kiképezné. Azonban a szóvivő nem zárta ki azt a feltevést, hogy a merénylőket menedékkérőknek “álcázhatják”.

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szakértőkre hivatkozva azt közölte, hogy számos feltételezés szerint az Iszlám Állam Európában iszlámellenes hangulatot akar kelteni, hogy a muszlimok kirekesztve érezzék magukat és ezáltal fogékonyabbá váljanak a szélsőséges eszmék iránt.

Az osztrák belügyminisztérium által közölt legfrissebb adatok szerint október végéig több mint 30 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg.

A kormány korábbi döntése értelmében idén legfeljebb 37 500 menedékkérelmi eljárás indulhat az országban.

 

[popup][/popup]