“Ez egy személyre szabott jogszabály” – Rabin gyilkosa új ügyvédet fogadott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jichák Rabin volt miniszterelnök elítélt merénylője a börtönből való szabadon bocsátása érdekében egy prominens védőügyvédet fogadott.

Jigal Amir (Fotó: Flash90)

Jigál Amir, aki életfogytiglani szabadságvesztését tölti Rabin 1995-ös meggyilkolása miatt, Jorám Seftelt kérte fel, hogy forduljon a Legfelsõbb Bírósághoz a „Jigál Amir-törvény” miatt – írja az ujkelet.live.

A 2001-ben elfogadott törvény tiltja a feltételes szabadlábra helyező testületeknek, hogy kegyelmet adjanak vagy csökkentsék a büntetését egy miniszterelnök meggyilkolásáért politikai okokból elítélt fogolynak.

A 12-es csatorna szerint Seftel arra fog fókuszálni, hogy a Rabin halála után hat évvel elfogadott jogszabály kifejezetten az ügyfele ellen készült.

„Ez egy személyre szabott jogszabály – mondta -, „mivel csak egy személyre vonatkozik. Ez szintén visszamenőleges hatályú jogszabály, mivel csak hat évvel az általa említett esemény után fogadták el. Ez barbár törvénnyé teszi, mivel határozottan megsemmisíti annak a személynek az alapvető jogait, aki ellen készítették.”

A „Jigál Amir-törvény” középpontjában valóban csak egy ember áll, mivel az állam megalakulása óta ez volt az első és az egyetlen eset, hogy egy miniszterelnököt meggyilkoltak.

Amir most azzal érvel, hogy a törvényt nem szabad rá alkalmazni, mivel azt csak hat évvel Rabin halála után fogadták el, és hogy magát a jogszabályt is meg kell semmisíteni, mivel személyes jellegű. Seftel megjegyezte, hogy „A törvényben nincs büntetés, ha nincs előzetes figyelmeztetés a büntetésre – és ez vonatkozik a szabályok megváltoztatására is ‘a játék közepén’, hogy a létezőnél szigorúbb büntetést alkalmazzanak a korábbiaknál. Itt az ideje, hogy kiengedjük Jigál Amirt – nem ma, nem holnap, hanem már tegnap.”

A beersevai bíróság múlt hónapban elutasította Amir kérését, hogy részt vehessen a fia bár micváján.

A Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat véleménye szerint Amir továbbra is veszélyt jelent a nemzetbiztonságra – jelentette a 13-as csatorna novemberben.

„Manapság a jobboldallal azonosított fiatalok mobilizálódtak, és a börtönön kívüli közösséggé alakultak, amely támogatja Amirt és cselekedeteit, és hajlandó dolgozni érte. Mindez a gyilkos börtönön kívüli elemekkel való kapcsolatának kockázatát jelzi” – a Sabak véleménye szerint.

A Sabak Amirt szélsőséges és eltökélt ideológusnak tekinti, olyan embernek, aki soha nem mutatott megbánást tettéért, és mind a mai napig meg van győződve arról, hogy cselekedetei indokoltak voltak. Mint ilyen, aggodalomra ad okot, hogy Jichák Rabin volt miniszterelnök merénylője ugyanezt a csoportot aktiválja a börtön falain belül.

Időközben Amir nemrégiben felvetette egy olyan nyilvános mozgalom, esetleg politikai párt megszervezésének ötletét, amely a börtönből való szabadon bocsátása érdekében működne.

Teljes cikk

[popup][/popup]