Ez a divat Izraelben – stílusmustra Tel Avivban

Írta: Steiner Kristóf / divany.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Bár Tel Avivot sokan nevezik a Izrael New Yorkjának, és a lakosok liberális felfogása miatt a közel-kelet San Fransiscojaként is emlegetik, az igazság az hogy a Fehér Város semmihez sem fogható. Családias, már-már intim közeg, ahol a divatszcénában mindenki ismer mindenkit , és a város legtávolabbi pontja is elérhető egy negyedórás bicikliúttal, a tervezők és hűséges vásárlóik pedig előre köszönnek egymásnak az utcán. Ugyanakkor persze jelen van a közel-kelez zabolátlansága és szépséges rendezetlensége is.

Akik még sosem jártak Tel Avivban, valószínűleg úgy képzelik, hogy csadorban közlekedő nők, és teveháton utazó férfiak népesítik be a várost, miközben katonaruhában vonulgató rendfenntartók utasítják rendre a zavargókat egy jókora uzival. És persze mindenkinek kipa van a fején. Ezzel szemben a városba érkezve vintage göncökbe és helyi tervezők fantáziadús kreációiba bújtatott hipszterek és fashionisták kortyolják a koktéljukat a kávézók teraszán.

 A bevásárlóutcákon az izraeli dizájnerek butikjai mellett a Louis Vuittontól a Zarán át az American Apparelig mindenféle világmárka megtalálható, sőt, a város évi két divathéttel is büszkélkedhet. Ugye ez azért nem úgy hangzik, mintha egy háborús övezet, vagy egy sivatagi oázis?

tela

Valamikor réges régen…

A Fehér Város – ahogyan a Bauhaus stílusú, egykor valóban fehér, manapság inkább sokszínű grafitty-kkel ékes lakóépületek után nevezik Tel Avivot – már Izrael állam alapításakor saját divatidentitással rendelkezett. Miközben az országot benépesítette a dolgoskezű munkásgeneráció, a tengerparti város az Európából Izraelbe menekülő, nagyvárosi zsidók otthona lett – az elegáns utcákat például éveken át „Straße”-nak nevezték a helyiek, és az éttermekkel és butikokkal szegélyezett sugárutakon kalaposoktól kesztyűsökön át parókakészítőkig mindenféle divatszakember fellelhető volt.

 A hatvanas évekre már a popkulturális szcéna is ünnepelte a helyi divatot. Az egyik legfoglalkoztatottabb divatszakember ekkoriban a közelmúltban elhunyt Nurit Bat Yaar volt, aki fél évszázadon át volt Tel Aviv divatguruja – néhány évvel ezelőtt könyvet is kiadott „Izraeli Divatművészet 1948-2008” címen.

tela2

Zsidó-arab, két jó barát

Mára az európai viselet mellett az arab kultúrának is komoly hatása van a helyi divatra. Míg néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az askenázi zsidók a muszlim világból ismert motívumokkal ékes ruhadarabokat viseljenek, mára Tel Aviv valódi stílus-olvasztótégellyé vált: a különféle vallások követői, és a más-más szociális háttérrel bíró városlakók kölcsönösen inspirálják egymást.

Az egykoron konzervatívan öltözködő arab nők aktív fogyasztói a „pláza kultúrának”, zsidó tervezők pedig gyakran használnak fel hagyományos arábiai kelméket és újragondolt szabásmintákat. Ahogy az egyik, országszerte ünnepelt dizájner, Tamar Primak fogalmaz : „Azért élünk együtt, hogy tanuljunk egymástól. Én például rendszeresen hozatok kelméket Damaszkuszból és Szíriából, sőt, Gázában is varrattam ruhákat valamikor.”

Irány a part!

Persze a magyar hatást sem kell sokáig keresgélni Tel Aviv divattörténelmét tanulmányozva. Roth Lenke a holokauszt után érkezett családjával Izraelbe, néhány évvel később pedig Lady Leaként lett vezetőtervezője az ország elsőszámú divatexportcikkeinek, a Gottex fürdőruháknak. A komoly művészeti értéket képviselő ruhadarabokat Diana hercegnőtől Naomi Campbellen át Brooke Shieldsig számtalan híresség viselte büszkén. Hála a várost szegélyező fehérhomokos tengerpartnak és a hét hónapon át tomboló nyárnak a strandviselet ma is a Tel Aviv-i tervezők egyik fő profilja.

 Az ifjú dizájner, Gal Angel 2008 óta tervez retro szabású fürdőruhákat Ugly Duckling , azaz „rút kiskacsa” néven – mert végül is a mesében ő lett a legszebb az összes kacsa közül. Gal büszke rá, hogy nem csak modellalkatra alkot, hanem „kis mellekre és nagy popsira is”, ahogy ő mondja. AGertrud divatház szintén az örök nyár témájában teljesedett ki: évtizedek óta készítenek olyan öltözékeket, amelyek tengerparti viseletként, irodai „munkaruhaként”, sikkes party outfitként, sőt, csábító hálóingekként is megállják a helyüket.

4607022_15adb46ce578a8beee62bb3118298a67_wm

Shopping-térkép

Tel Aviv shopping kultúrája elképesztően sokszínű. Van négylábúakkal is bátran látogatható, gigantikus bevásárlóközpont – a Dizengoff Center – amelyet egy egész délután alatt is lehetetlen bejárni. Akad nyüzsgő bolhapiac – a Shuk HaPishpeshim – ahol a vintage ruhák mellett fiatal és rebellis tervezők kollekciói is fel-fel tűnnek. A textilnegyedet átszelő Nachalat Binyamin utcára a világ minden pontjáról érkeznek kelmék. A Shenkin a város alternatív bevásárlóutcája, ahol a „deszkás szubkult” szerelmesei egyedi cipőket, pólókat és hoodie-kat szerezhetnek be, az elegánsabb stílus képviselői pedig betérhetnek Michal Negrin , vagy Shlomit Ofir ékszertervezők butikjaiba, hogy olyan szuvenírekkel térjenek haza, amelyek biztosan nem jönnek szemben a budapesti utcákon.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]