Évadnyitó-hangoló

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

A Budapesti Fesztiválzenekar 2015/16-os évadnyitó sajtóeseményére stílusosan Fischer Iván zeneigazgató lakásszínházában került sor

március 12-én. Az interaktív rendezvényt Váradi Júlia moderálta, aki rámutatott a családi projektek megújulására, és ezt a gondolatot ízelítőként Szőke Zoltán kürtművész és kislánya, Bori, azonmód egy Mozart szimfóniával illusztrálta.

sajtótájékoztató1

Fotó: Magyar Nemzet online, Székelyhídi Balázs

 

A 2015/16 hangversenyszezonban változatos zenei programok várhatóak,

melyek a műsorfüzetbe pillantva olyan húzónevek köré rendeződnek, mint Mahler, Mozart, Prokofjev, Stravinsky, Sosztakovics és a kihagyhatatlan Mendelssohn: az ő és kortársai kompozícióiából áll össze a Mendelssohn-maraton programja. A szezon a Bridging Europe – Európai Hidak Fesztivállal nyílik meg a MÜPÁ-ban, fókuszában Ausztriával, Hugo Wolf és Gustav Mahler kulcsfigurákkal és a kortárs Jörg Widmann-nal. A kortárs osztrák zenei életet a PHACE együttes  képviseli. Barokk koncerteken kismesterek remekművei csendülnek fel. Fischer Iván az évadban két Mahler-szimfóniát vezényel és a Varázsfuvola debütálását követően egy estén Mozart Rekviemje és az A-dúr klarinétverseny is műsoron lesz. A Stravinsky-maraton a Kártyajátékkal és a Tűzmadár szvittel bővül. Négy Titokkoncert is várható a Zeneakadémia nagytermében karácsonykor. A repertoárt szélesíti a finn zene: a finn karmester, Jukka-Pekka Saraste két finn zeneszerző, Lindberg és Sibelius műveiből válogatott.

 

 De a zenei oktatás ereje és a közönség széles rétegei is kulcsfontosságúak,

és Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes az új, korosztály-specifikus  gyermek-és ifjúsági programok fontosságát hangsúlyozta, továbbá a zenekar azon misszióját, hogy a zene szeretetét elhintsék a fiatalok körében is. A BFZ június 7-én tervezi családi piknikjét, egy egész napos zenei kalandot a Millenáris parkban hangszerkóstolóval, kakaókoncerttel és gyermekoperával, ahol a muzsikusok gyermekeikkel lépnek fel és a két éve elindított partneriskolai programok résztvevői aktív szerepet vállalnak. Itt a „ Jasager” (Aki igent mond) című iskolaopera újra színre kerül.

Ősszel Britten Kis Kéményseprő gyermekoperáját adják elő hivatásos énekesek és amatőrök Novák Eszter rendezésében a kis közönség bevonásával.

A kakaókoncertek töretlenül ívelnek: tizenegy Kakaókoncert várható, Autizmusbarát Kakaókoncerttel.

De a népszerű Midnight Music sorozat is folytatódik évi négy alkalommal – az éjjeli zenerajongók örömére.

Fischer Iván

Fischer Iván

 

Fischer Iván zeneigazgató kiemelte, hogy idén a Hősök Terén nem marad el június 18-án a BFZ saját finanszírozású projektje, a TérTánckoncert „azzal a lényeges gondolattal, hogy táncoljanak a gyerekek, ezért küldünk koreográfusokat az iskoláknak. Jöjjenek az  iskolák, ne csak a budapestiek, hanem a vidéki és hátrányos helyzetűek is. A szempont, hogy roma és nem  roma gyerekek együtt táncoljanak. Szóljon ez az esemény arról, hogy együtt élünk és elfogadjuk egymást.”  A téren Mendelssohn Szent Ivánéji álmot adja elő a zenekar kísérőzenével és gyerekek táncával, „mert ez egy álom és van benne valami varázslat.”

 

 Varázslat, operák, turnék, szimfóniák…                  

…misztikus összhangzata sejlik fel és az  2015/16 évadról rövid reklámspot tájékoztat a szlogennel: „Együtt a zene varázslatában”, illusztrálva, hogy milyen hangulatban készül a zenekar az évadra. Fischer Iván kiemelte a 2016. januári Mendelssohn-maratont a MÜPA-ban, és a szeptemberi Bridging Europe, Európai Hidak” fesztivált, amelyen Ausztria kerül a fókuszba. Sor kerül két Mahler-szimfóniára, a hetedikre, majd a harmadikra: „Azért a hetedikre, mert az elhanyagolt mostohagyerek, ezért különösen szeretem.” Mahler harmadik szimfóniája 2016. márciusában lesz hallható. A BFZ friss operaelőadása, a Varázsfuvola a napokban került bemutatásra a MÜPA-ban, és hamarosan nemzetközi turnéra indul. A darab szövegét országonként anyanyelvi közegben adaptálják. A hazánkban élő külföldiekre gondolva 2016. májusában Budapesten angol színészgárdával mutatják be az operát, a londoni premier nyitányaként.

A zeneigazgató a közösségi előadások idejét három hétre emelte. Ingyenes koncerteket adnak iskolákban, idősek otthonában, elhagyott zsinagógákban és templomokban. „Valahol itt van a jövő. Egy zenekar ne csak a koncertteremben üldögéljen frakkban, hanem menjen az emberek közé.”

Stefan Englert igazgató a fesztiválzenekar szlogenjét hozta közelebb, vagyis hogy a zene szeretetét szeretnék mindenkivel megosztani, azokkal is, akik nem állnak közel a klasszikus zenéhez. „Mi mindennap valami csodát, valami mágikusat szeretnénk létrehozni.” Hangsúlyozta a partnerséget a MÜPA-val és a Mezzo zenei csatornával. Rámutatott, hogy a zenekar pénzügyileg stabil. Az állami és önkormányzati támogatások mellett magánszemélyek támogatásából tudnak gazdálkodni.

A portréfilmből – amelyet Sólyom András rendezett Fischer Ivánról és a zenekarról – részleteket láthattunk a sajtótájékoztatón. A film bemutatója április 9-én várható a Cirko Gejzír moziban.

 

 

 

[popup][/popup]