Európa legjobb dokumentumfilmjei között a „Born in Auschwitz”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Prix Europa-díj jelöltjei közé került a Spektrum egyik legsikeresebb dokumentumfilmje, a Born in Auschwitz. Cseke Eszter és S. Takács András munkája az egyetlen magyar produkció a kontinens legjobbnak ítélt műsorai között a fesztivál versenyprogramjában – tudósít a hvg.hu.

 

A versenyt az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Kulturális Alapítvány hozta létre, és mára a kontinens legbefolyásosabb televíziós-rádiós fesztiváljává nőtte ki magát.

Az október 10-én kezdődő eseményre számtalan produkció nevezett, amelyekből egy független szakértőkből álló csoport végül 26 ország kiemelkedő alkotásait választotta ki a végső megmérettetésre. Az idén januárban bemutatott Born in Auschwitz című különleges dokumentumfilm többek között svéd, dán német, francia, lengyel, holland, észt, olasz és spanyol filmes produkciók között fog versenyezni.

A film – a népszerű filmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András több mint ötéves munkájának eredménye –  a vészkorszak nemzedékeken át öröklődő hatását és az 1944 karácsonya előtt Auschwitzban született főszereplő traumáját mutatja be.

A díjakat október 15-én adják át Potsdamban.

Teljes cikk

[popup][/popup]