EU: A polgárok kétharmada nem tud eleget a zsidók történelméről, szokásairól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az uniós polgárok kétharmada állítja azt, hogy nem rendelkezik elegendő információval a zsidók történelméről, szokásairól és hagyományairól – jelentette ki kedden Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke.

Margaritis Schinas

Az Agerpres közlése szerint, Schinas kedden az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében és az európai zsidó élet előmozdítása érdekében kidolgozott stratégia gyakorlatba ültetésével foglalkozó európai uniós munkacsoport negyedik ülésének hivatalos megnyitóján vett részt, amit a román kormány az Európai Bizottsággal együttműködve, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének támogatásával szervez Bukarestben – írja a Transtelex.

Elmondása szerint, fontos, hogy a munkacsoport a tagállamokban is aktív legyen, mert az antiszemitizmus elleni harcot nem lehet kizárólag Brüsszelből megnyerni. Margaritis Schinas üdvözölte ugyanakkor Románia kezdeményezését, hogy az ukrán és a moldovai zsidó közösségek képviselői is vegyenek részt a munkacsoport bukaresti ülésén.

Az EB alelnöke kifejtette, hogy 2024-ben figyelemfelkeltő kampányt fognak indítani ebben a témában, és bizakodását fejezte ki, hogy a bukaresti megbeszélések lendületet adnak majd a tagállamok nemzeti stratégiáinak kidolgozásához. Hozzátette, hogy eddig 14 tagállam dolgozott ki nemzeti stratégiát az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidó élet előmozdításáról, és reméli, hogy az év végéig a többi tagállam is megteszi ezt a lépést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések nem állhatnak meg az Európai Unió határainál.

Az EB alelnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte a holokauszttal kapcsolatos helyszínek hálózatának kiépítését a kontinensen.

*

Románia szilárdan és megingathatatlanul elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokauszt emlékének megőrzése iránt, és nem ismer kompromisszumot ezen a téren – jelentette ki a keddi megnyitón Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus Európában és az egész világon előre törőben van. Ciucă szerint az európai kontinens zsidó közösségei teljes mértékben érzik e fejlemények hatását.

Nicolae Ciucă rámutatott arra is, hogy Oroszország Ukrajna elleni illegális, törvénytelen és ki nem provokált katonai agressziója a holokauszttorzítás, a történelmi revizionizmus és az államilag támogatott félretájékoztatás új mintáit mutatja.

Teljes cikk

[popup][/popup]