Eszmecsere egy rabbival az Orbán-kormány által támogatott Tett és Védelem Alapítványról

Írta: Radnóti Zoltán-Edler Eszter/Kanadai magyar Hírlap - Rovat: Hírek - lapszemle

A Tett és Védelem Alapítvány nevű jogvédő szervezet 42,5 millió forintnyi támogatást kapott az Orbán kormánytól.

 

1. Radnóti Zoltán: A régi szabály szerint: aki fizet, az rendel…

Édler Eszter: Ius murmurandi – A morgolódás joga mindenkit megilleti. Különösen egy rabbit, aki szerencsére még gondolkodni is mer. Bár ez a hangos gondolkodás távolról sem tévedések nélküli, de továbbgondolásra nagyon is alkalmas. Pontokba szedem.

Radnóti-Zoltán-rabbi

Radnóti-Zoltán

 2. Radnóti Zoltán: Most a kormány fizet fél évre 42,5 milliót (szerződés szerint).

 Édler Eszter: Csakhogy mindenki számára világos legyen! A Tett és Védelem Alapítvány eleve az Orbán kormány minisztériuma alá szerveződött. Soha nem volt civil és független szervezet, amikor még csak gondolatban létezett, már akkor is alapból a kormánnyal együtt képzelték el. Ebből a frigyből született is meg. Ezt első kézből tudom, tudniillik engem is megkerestek, hogy legyek a munkatársuk. 2012 augusztusában felhívott Simonyi András, volt amerikai nagykövet és találkozót kért tőlem. A találkozóra még két jó barátjával érkezett: Bodnár Dániellel (EMIH) és Szalai Kálmánnal. Előadták nekem az elképzelésüket, és részletezték a tervüket, amelyben egyértelművé tették, hogy olyan szervezetről lesz szó, amely az Orbán kormányzat minisztériuma alatt fog működni. Határozottan kifejtettem véleményemet, hogy ezzel a kormánnyal ilyen vállalkozást elképzelhetetlennek tartok. A Fidesz-KDNP kormánnyal az antiszemitizmus ellen, ezt csak Köves Slomó és társai gyomra képes elviselni.

Közöltem velük, hogy én ezzel a kormánnyal soha, semmilyen szinten nem vagyok hajlandó együttműködni, és váltig soroltam az érveimet. (Mivel több találkozóra is sor került, volt időm kifejteni az álláspontomat. Többek között: akik miniszteri asszisztenciával Horthynak, Teleki Pálnak, Wass Albertnek, Prohászka Ottokárnak, Tormay Cécile-nek és más cégéres antiszemitáknak szobrokat állítanak, róluk terek és utcákat neveznek el, antiszemita írókat és költőket a NAV-ba emelnek, azokkal nincs miről tárgyalni.

edler

Edler Eszter (fotó: facebook)

3. Radnóti Zoltán: Köztudomású, hogy a kormány üzenete a világnak a magyar antiszemitizmusról, hogy az nem létezik, ha mégis, akkor maga OV kapkodja el a felénk szálló nyilakat…

 Édler Eszter: Ezzel a ponttal nem értek egyet. Azt mindig elismerték, hogy a hazánkban is komoly gondot okoz az antiszemitizmus megerősödésének ténye. Orbán Viktor 2013. május 6-án a Zsidó Világkongresszus megnyitásakor mondott beszédében is elismerte a magyarországi antiszemitizmus terjedését, ígéretet is tett arra, hogy „minden eszközzel fellép” az antiszemitizmus terjedése ellen. Én ott látom a problémát, hogy még mindig a Jobbikra próbálják tolni a felelősséget (eddig teljes sikerrel), miközben a kormány számos intézkedése súlyosan terhelt fasisztoid elemekkel. A Jobbik legfeljebb tapsol ezekhez az intézkedéseikhez, de ezeket a 2/3-os Orbán-kormányzat hajtja végre, ki más? Ezért fontos a Tett és Védelem Alapítvány, a Fidesznek nagy szüksége van arra, hogy kifelé demokratikusnak látszódjék, ezt a kormányigényt szolgálja és védi a Tett és Védelem Alapítvány (hangsúlyozom, sajnos nem csak ők). Meg kell érteni: a Fideszt semmi és senki nem érdekli, ami a hazai megítélést illeti;, magasról tesz rá! Egyetlen dolog viszont nagyon idegesíti, mégpediglen, az hogy külföldön hogyan ítélik meg. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam, amikor az általam Jeruzsálemben beterjesztett magyarországi helyzetképtől kis híján agyvérzést kaptak! Ezért is az a sok álságos, ámde roppant látványos erőfeszítés, és érvelés kifelé (zsidó-reneszánsz, Tett és Védelem Alapítvány stb.) Semmi nem idegesítené őket annyira, mint az, ha országlásukra egyértelműen rásütnék az antiszemita pecsétet! Ez pedig már régóta jogos lenne! Ezért egyenesen bűnnek tartom, hogy Izrael államának magyarországi nagykövete is nemhogy homályosan fogalmaz, de lényegében csúsztat: “The Israeli government is aware of the fact that the Hungarian government knows it has to fight anti-Semitism and is making efforts to do so. The question is always to what extent, and the answer the more the better.”

Köztudott, hogy nemcsak Magyarországon vannak gondok az antiszemitizmus, a rasszizmus terjedésével. Szerte Európában megerősödött a szélsőjobboldal, de az uniós országokban a kormány, a jogszabályok és a civil kezdeményezések „karanténban tarják” ezeket az erőket, sikeresen lépnek fel a szélsőjobb eszméi ellen. Itt viszont a hivatalos kormánypolitika intézkedései egyértelműen vádolhatók azzal, hogy rasszisták és antiszemiták. Ebben döntően különbözik az európai antiszemitizmus a magyarországitól. Rajtunk kívül nincs még egy olyan ország, ahol a HIVATALOS KORMÁNYPOLITIKA alapjaiban kérdőjeleződik meg mindennemű emberjogi kérdésben, míg más európai országokban ennek még a gyanúja sem merülhet fel. Azzal érvelnek, hogy pl. Franciaországban napirenden vannak a zsidó szervezetek elleni robbantásos, támadások gyermekgyilkosságok, illetve zsidó családok elleni merényletek, és hazánk azért itt még nem tart. Ez a legnagyobb csúsztatás és hazugság, amit el lehet képzelni. Egyértelműen kimutatható tény, hogy azokban az országokban, ahol a muzulmán lakosság populációja a 15%-ot megközelíti, ezeket a súlyos bűncselekményeket minden esetben az ott élő muszlim közösség néhány szélsőséges tagjai követik el a zsidókkal szemben, nem pedig a többségi társadalom agressziója a jellemző, mint nálunk. Tehát egészen másról van itt szó, az antiszemitizmus gyökeresen más jellegéről. Ez a témakör is megérne egy értekezést, de ebbe itt most nem mennék bele.

 4.  Radnóti Zoltán: Akkor most a T&V fogja szembesíteni a kormány(fő)t saját tévedésével – ráadásul a saját pénzén – ???

Édler Eszter: Nem, a Tett és Védelem Alapítvány a kormány pénzén azt teszi, amit elvárnak tőle.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

 

 

[popup][/popup]