Kilenc antiszemita incidens történt májusban Magyarországon

Írta: MTI / Népszabadság / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Tett és Védelem Alapítvány jelentős sajtókampányba kezdett. Néhány napja a Kurucinfo facebook oldala elleni lépéseikről, tegnap arról számolhattunk be, hogy 42.5 millió forinttal támogatja munkájukat a kormány, ma az alapítvány által felállított “Brüsszeli Intézet” májusi monitoring adataikat tárták a nyilvánosság elé. Négy esetben gyűlöletbeszédet, három fenyegetést, egy-egy támadást és rongálást rögzítettek.

Az alapítványnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a jövőben havi rendszerességgel számolnak be az antiszemita cselekményekről, és ingyenes telefonvonalat is működtetnek az incidensek bejelentésére.

A tájékoztatás szerint a Brüsszel Intézet 2013 májusában kilenc antiszemita gyűlöletcselekményt azonosított, négy esetben gyűlöletbeszédet, három fenyegetést, egy-egy támadást és rongálást rögzítettek.

A közlemény szerint az antiszemita gyűlöletcselekmények monitorozását az intézet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által kidolgozott és javasolt módszerek alapján végzi.

A Brüsszel Intézet 2013/2014-es kutatási terve a rendszeres monitoring-jelentések közzétételén túl magában foglal egy átfogó, a zsidóságot érintő kutatást, valamint az egész társadalomra kiterjedő felmérést az antiszemitizmus jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

Egy olyan képzési program kialakítása is a céljuk, mely az állami ügyintézés különböző szintjei és szereplői számára biztosít felkészítést a rasszista és antiszemita jelenségekkel kapcsolatos fellépésről, eljárásokról iskolai és továbbképzés-rendszerű tananyagok formájában.

A teljes projekt költsége csaknem 100 millió forint, finanszírozása megközelítőleg azonos mértékben magánadományokból, pályázatokból és állami hozzájárulásból történik.

*

Remélhetőleg nemcsak a Kurucinfo profilját, hanem más szélsőjobboldali oldalakat is törölni fognak a Facebookról – nyilatkozta a Népszabadságnak a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumi elnöke. Bodnár Dániel azt is elmondta, hogy a napokban megállapodást írtak alá Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral. A kormány korábban kötelezettséget vállalt, hogy folyamatosan monitorozza az antiszemita jelenségeket: a szerződés értelmében ezt a feladatot az alapítvány látja el.

 

Tett és Védelem logó

Az alapítvány kuratóriumában a Mazsihiszt (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) az időközben elnökké választott Heisler András képviseli, a testületben helyet kap például Guba Gergely, a Szim Salom progresszív zsidó közösség vezetője is. A kuratórium elnöke Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja.

A Tett és Védelem Alapítvány egyszerre tudományos műhely és jogvédő szervezet. Az alapítvány – a kuratóriumi elnök közlése szerint – az elmúlt fél évben összesen 24 feljelentést tett, jórészt az Országgyűlésben lévő szélsőjobboldali politikusok ellen. A feljelentések többségét az ügyészség elutasította. Részben azért, mert – ahogy általában az Alkotmánybíróság egyik állásfoglalására hivatkoznak – ok-okozati összefüggésre lenne szükség az antiszemita kijelentések és fizikai atrocitások között. Másrészt: az ügyészség úgy ítéli meg, hogy az alapítvány közvetlenül nem számít sértettnek, így nincs joga feljelentést tenni. Bodnár Dániel a Népszabadságnak úgy fogalmazott: reméli, hogy a nemrég beiktatott törvényi módosításoknak köszönhetően a jogalkalmazás is változik, és szankcionálhatóvá válnak a gyűlölet-bűncselekmények.

A kuratóriumi elnök szerint a Jobbik neonáci eszméket hirdet: Európa nyugati részén nincs rá példa, hogy ennyire szélsőséges párt tagja legyen a parlamentnek. Magyarországon az antiszemitizmus csak elvétve fajul tettlegességig, de – a közbeszéd minőségének romlását nézve – Bodnár Dániel szerint nincs garancia arra, hogy a verbális erőszak előbb-utóbb nem csap át fizikai agresszióba. Az alapítvány ezért is tartja fontosnak, hogy a világhálóról száműzze a gyűlöletbeszédet.

Az alapítvány munkatársai nem kizárólag magyar, hanem más nyelvű tartalmakat is vizsgálnak az interneten. Sehol nem találkoztak olyan mértéktelenül áradó „gátlástalan náci szövegekkel”, mint a magyar oldalakon. Az amerikai Rágalmazásellenes Ligával (ADL) közösen az alapítvány több tucat magyar nyelvű profil törlését kérte a Facebook közösségi portáltól. A náci-nyilas szellemiségű Kurucinfo kitiltása nagy sajtóvisszhangot kapott, de – teszi hozzá Bodnár Dániel – a Facebookról remélhetőleg ugyanígy törölni fognak megyei jobbikos szervezetekhez kötődő profilokat is. Az esetek egy részében még tart az eljárás.

A Kurucinfo eltávolítását a kuratóriumi elnök olyan részsikernek tartja, amelynek nagy a szimbolikus jelentősége, és a gyakorlati haszna sem lebecsülendő. Eddig ugyanis a Kurucinfo honlap látogatóinak mintegy felét a Facebook generálta. (A magyar törvények megkerülésével, amerikai szerverről működtetett Kurucinfo honlap letiltása már keményebb dió: az amerikai jogszabályok ezt csak egészen kivételes esetekben teszik lehetővé.)

A Tett és Védelem Alapítvány a közelmúltban megállapodást írt alá Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral. Az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) van egy ajánlása, amely elvárja az államoktól, hogy tudományos igénnyel vizsgálják és kísérjék figyelemmel az antiszemita jelenségek alakulását. A magyar kormány vállalta, hogy eleget tesz az ajánlásnak, de érdemben nem történt semmi.

A mostani megállapodás révén a kormány átruházza a feladatot az alapítványra, és ehhez az idén 42,5 millió forintot bocsát a rendelkezésére. Az összegben – a rendszeres, havi monitoring mellett – országos kutatások indítása és az alapítvány által létrehozott jogsegélyszolgálat támogatása is benne foglaltatik.

A fenti feladatok elvégzésének teljes költségvetése mintegy 110-120 millió forint. A hiányzó pénzt – mondja Bodnár Dániel – az alapítvány munkájában részt vevő szervezetek befizetéseiből és magánadományokból teremtik elő.

A Népszabadság teljes cikke itt olvasható

Kapcsolódó cikkünk: Egy jelentés az antiszemitizmusról, mely senkit nem érdekel

 

[popup][/popup]