Esküdtszék: Bűnös a George Floyd nyakára térdelő rendőr

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Derek Chauvin bűnös azokban a vádpontokban, melyek szerint megölte George Floydot, amikor a nyakára térdelt.

Fotó: Flickr

Az ügyről a Telex.hu közölt részletes összefoglalót.

“Összesen három vádpont volt… ezek közül mindháromban bűnös Chauvin. Sorrendben 40, 25 és 10 évet kaphat ezekért, a büntetések összeadódnak. Az viszont csak két hónap múlva derül ki, hogy a bíró pontosan hány év börtönbüntetést határoz meg.

Chauvin mozdulatlanul ülve, maszkban fogadta az ítéletet, csupán a szeme járt ide-oda idegesen. Utána bilincsben vezették ki a teremből, és őrizetbe vették.

Az esküdtek helyi idő szerint délután kettőkor jutottak döntésre, hétfőn és kedden összesen több mint tíz órát töltöttek el, amíg meghozták a döntést. A bíróság épülete előtt több százan gyűltek össze a bejelentésre várva, de egy egész ország figyelte a tévében a március végén kezdődött tárgyalás végkifejletét. Az ítélet után a bíróság épülete előtt a tömeg többek között azt skandálta, hogy „igazságot szolgáltattak” és „Black Lives Matter”.

Több amerikai városban is rendőri készültséggel vártak az ítélethozatalra és -hirdetésre.

Az esküdtszék döntésének bejelentése után George Floyd barátnője azt mondta a bíróság előtt, hogy „ez nagy nap az egész világnak.” Floyd családja ügyvédjükön keresztül azt írta, hogy az ítélet igazságot szolgáltat a családnak és a minneapolisi közösségnek, de túlmutat ezen, és az egész Egyesült Államok és a világ számára is jelentősége van. Szerintük ez az ügy fordulópont Amerika történetében, és olyan világos üzenetet küld az igazságszolgáltatásban szolgálók elszámolthatóságáról, amit reményeik szerint minden városban és államban meghallanak.

A minnesotai kormányzó, Tim Walz is üdvözölte az ítéletet, amit nagyon fontos lépésnek nevezett, de azt mondta, hogy még van tennivaló. Szerinte rendszerszintű reformmal kell elérni, hogy ne fordulhasson elő többet ehhez hasonló eset.

Joe Biden elnök azt mondta az ítéletről, hogy csapást mértek a rendszerszintű rasszizmusra, ami az egész nemzet lelkén szárad, de még rengeteg dolguk van. Kamala Harris alelnök a törvényhozókat sürgette, hogy mielőbb fogadják el a Floyd nevével fémjelzett rendőrségi reformot, ami március elején szűk többséggel ment át a képviselőházon. Biden, Harris és Jill Biden first lady is beszélt az ítélet után George Floyd testvérével telefonon.”

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner

Címkék:Derek Chauvin, George Floyd

[popup][/popup]