Értékes világháborús zsidó személyes tárgyakat találtak Terezínben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A második világháború idejéből származó értékes személyes tárgyakat találtak az észak-csehországi Terezínben, ahol a nácik a háború alatt koncentrációs tábort működtettek.

Terezin egyik kapuja, ma.

 

A rendkívül értékes pergamentekercsre, cipőkre, fényképekre, névjegykártyára és néhány más tárgyra egy épület tetőszerkezetének javításakor találtak rá. Levéltári dokumentumok szerint az épületben 1942 és 1945 között zsidó rabok voltak elszállásolva, s a tető alatt elrejtett tárgyak az ő tulajdonukat képezték.

“A terezíni házak nagy valószínűséggel még számos értékes emléket rejtegetnek számunkra a világháború alatt ott működő zsidó gettó idejéből” – nyilatkozta újságíróknak Uta Fischer, a Terezín barátai és támogatói nevű német társulatból, amely a terezíni gettó emlékeit kutatja a kisvárosban. A Terezínben talált különböző emlékeket a társulat a www.ghettospuren.de honlapon teszi közzé.

Kutatók szerint a talált tárgyak közül kiemelendő a tfilin, amelyet a zsidók hétköznapi reggeli imáik közben használnak. A kis fekete dobozba zárt pergamentekercsen kézzel írt idézetek vannak Mózes ötödik könyvéből.

“Ez a lelet egyedi. Azt bizonyítja, hogy a gettó lakói a nehéz körülmények között is gyakorolták vallásukat” – mutatott rá Vojtech Blodig, a Terezíni Emlékhely igazgatóhelyettese.

A terezíni katonai erődöt 1780-ban II. József osztrák császár építtette és a poroszok elleni védelemre szolgált. A II. világháború alatt a nácik koncentrációs tábornak használták. A hozzáférhető adatok szerint összesen mintegy 155 ezer zsidót tartottak ott fogva Európa számos országából, közülük 118 ezer az életét vesztette.

[popup][/popup]