Erőszakos tömegoszlatás Jeruzsálemben a Netanjahu elleni tüntetésen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rendőri erőszakkal és több tucat letartóztatással ért véget a tízezres, Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni szombat esti tiltakozás Jeruzsálemben – jelentette a helyi média.

Fotó: Menahem Kahana, AFP

Benjámin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciájánál több mint tízezer demonstráló követelte a kormányfő távozását az utóbbi kilenc héten rendszeressé vált szombat esti tömegtüntetésen, a rendőrség szokatlanul erőszakosan oszlatott.

A hatóságok szerint az a mintegy ezerötszáz tiltakozó viselkedett erőszakosan, aki engedély nélkül is megtartotta előre meghirdetett menetét a város bejáratánál található Húrok hídjától a Balfour utcai rezidenciáig.

A rendőrség az este folyamán törvénytelennek nyilvánította és feloszlatta a már hagyománnyá vált sokezres tüntetést. Az oszlatás során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint legalább 33 demonstrálót letartóztattak.

Korábban este országszerte több mint háromszáz helyszínen tüntettek a “fekete zászlós mozgalom” szervezésében: a kereszteződésekben és autópályák fölötti hidakon, valamint mintegy ezren Benjámin Netanjahu cezareai villájánál, ahol a kormányfő a hétvégéket tölti.

A tiltakozók elsősorban a korrupciós vádak miatt támadják a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés miatt bíróság elé került miniszterelnököt, emellett a koronavírus-járvány második hullámának szerintük elkövetett kormányzati mulasztásait is felróják neki.

Pénteken a kilencmilliós Izraelben meghaladta a százezret a pandémia tavaszi kitörése óta igazolt fertőzöttek száma, 819-en haltak meg a betegségben. Jelenleg 22 463 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A járvány miatti intézkedések súlyos gazdasági válságot okoztak, a munkanélküliség több mint 20 százalékos.

Benjámin Netanjahu elítélte az ellene zajló tüntetéseket, az azokban részt vevő embereket a demokráciával szemben állóknak nevezte, s a médiát az elégedetlenség ösztönzésével vádolja. A kormányfő szerint Izrael gazdasága jobb helyzetben van más fejlett országokénál. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]