Erősödő antiszemitizmus

Írta: Németh Csillag / Hetek - Rovat: Hírek - lapszemle

Riasztó a helyzet Magyarországon.

antiszemitizmus_foto_hetek

Magyarországon, Franciaországban, Belgiumban és Svédországban nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita incidensek száma tavaly – ez derül ki az izraeli Információs és Diaszpóraügyi Minisztérium éves jelentéséből. Egy másik állami fórum tanulmánya, amely az antiszemitizmus terjedését figyeli világszerte, a 2013-as évvel kapcsolatban más tendenciákra is felhívja a figyelmet: többek között az Izrael elleni bojkottkampány erősödésére.

A lélek, és nem annyira a test az antiszemitizmus új hullámának áldozata” – állította Naftali Bennett izraeli diaszpóraügyi miniszter abban a jelentésben, amelyet tárcája készített a tavalyi évben tapasztalt zsidóellenességről. Annak ellenére, hogy 2013-ban nem értek zsidókat olyan nagyszabású támadások, mint például 2012-ben a toulouse-i iskolai mészárlás során, nem tapasztalható javulás az antiszemitizmust illetően.

A diaszpóraügyi minisztérium tanulmánya az európai helyzet kapcsán az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2013-ra vonatkozó felmérésére hivatkozik, amely szerint a zsidók 76 százaléka úgy véli, hogy az elmúlt években rosszabbodott a helyzet az antiszemitizmust illetően. A közvélemény-kutatás alapján a zsidók körülbelül egynegyedét érte valamiféle incidens, 77 százalékuk azonban nem jelentette az atrocitásokat a hatóságoknak. Egy másik jelentés, amelyet az Antiszemitizmus Elleni Koordinációs Fórum (CFCA) nevű állami fórum készített, kiemeli, hogy a korábbi évekhez hasonlóan Nyugat-Európában az iszlamista antiszemitizmus, míg a kontinens keleti részén a szélsőjobb zsidóellenessége volt domináns.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:antiszemitizmus felmérés

[popup][/popup]