Erdő Péter állította le a Horthy-misét

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Népszava információi szerint Osztie Zoltán plébánostól személyesen Erdő Péter bíboros kérte, hogy ne rendezzék meg a Horthy-emlékmisét. A plébános megerősítette a lap értesülését.

Csütörtök reggel még úgy volt, hogy a közfelháborodás ellenére január 27-én, szombaton megtartják a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban a Horthy Miklós tiszteletére meghirdetett emlékimisét. Pár órával később Osztie Zoltán plébános a SZEMlélek blognak adott interjújában közölte, hogy a rendezvény elmarad, és azt későbbi időpontban sem tartják meg.

A meghívó szerint Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója is felszólalt volna. Az, hogy egy katolikus templomban illusztris közéleti személyiségek Horthy Miklósra emlékeznek, önmagában is kérdéseket vet fel. Külön tiltakozást váltott ki, hogy január 27-én van az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja. Osztie Zoltán állította, hogy hónapokkal korábban, amikor a szervezés elindult, erre senki sem gondolt.

Egyházi forrásokból úgy értesültünk, személyesen Erdő Péter bíboros, az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke járt közben annak érdekében, hogy ne tartsák meg a templomi Horthy-ünnepséget. Különben elkerülhetetlen lett volna az eddiginél is nagyobb botrány: a Horthy-mise miatt már megkezdődött az ellentüntetés szervezése.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]