EPP: világossá kell tenni, hogy Magyarország melyik csapatban játszik

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

Az unióból való kizárással fenyegette meg az EPP Magyarországot az Erdogannak nyújtott támogatásért – írta vasárnap este a Focus című német hetilap online kiadásában a szíriai eseményekről szóló percről-percre beszámolójában.

Orbán és Erdogan 2013 decemberében Isztambulban (AFP)

„Magyarországnak döntenie kell: az EU teljes jogú tagja akar-e lenni, és nem csak a pénzügyi támogatást akarja kapni. de ha valós tagállam akar lenni, akkor elő is kell segítenie, hogy az EU erős legyen”. Ezt Johann Wadephul (CDU), az EPP frakció alelnöke mondta a ZDF német közszolgálati „Berlin direkt” című műsorában. Hozzátette: most már jó ideje tétlenül néztek, és most annak érdekben kívánnak nyomást gyakorolni, „Hogy Magyarország világos álláspontra helyezkedjen, és a csapatban játsszon, különben dönteni kell majd, hogy egyszer távozhat is az EU-ból”.

A jelentés felhozta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kedden, Bakuban az MTI jelentése szerint azt mondta: „Magyarország érdekében áll, hogy Ankara a migrációs kérdést Szíria, és ne Európa felé oldja meg, és ezért Magyarország támogatja az Észak-Szíriában létrehozandó „ütköző övezetre” irányuló török terveket. Minden más uniós tagállam határozottan elutasítja ezt a tervet.

„Magyarország és Törökország között nem állnak fenn kulturális és nyelvi kapcsolatok, de Magyarországon ultra-jobboldali ideológusok már a XIX. század óta azon vannak, hogy – tudományosan nem bizonyítható – rokonságot konstruáljanak a türk népekkel. Orbán Viktor miniszterelnök ezen kívül baráti kapcsolatokat ápol Recep Tayipp Erdogan török elnökkel” – tette hozzá a jelentés.

 

Nepszava.hu

[popup][/popup]