Elveszett gyermekkor – német kárpótlás gyermektúlélőknek

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Németország az „elveszett gyermekkor” miatt fizet azoknak, akik gyermekként vészelték át a deportálásokat.

A Claims Conference és más izraeli nonprofit szervezetek, illetve a német pénzügyminisztérium között zajló tárgyalásokon megállapodás született arról – adta hírül a Népszabadság -, hogy Berlin kárpótlást ad azoknak, akik gyermekként gettókban, munkatáborokban vagy folyamatos rejtőzködésben vészelték át a holokausztot – jelentette be kedden a holokauszt-túlélőket tömörítő szervezetek izraeli központja, a COHSI.

Holokauszt túlélő gyerekek

Képünk illusztráció

A megállapodás értelmében az „elveszett gyermekkorért” kárpótlás azokat a zsidókat illet meg, akik 1928 januárja és 1945 májusa között születtek, és a náci Németország vagy valamelyik szövetségese területén éltek.

Colette Avital, a COHSI elnök asszonya nagy előrelépésnek nevezte a megállapodást, amellyel Németország „történelmi igazságot tesz”, hogy az akkor gyermek, most már nagyszülő túlélők méltósággal élhessék le életük hátralévő részét. Ezeket az embereket élethosszig tartó, jóvátehetetlen fizikai, lelki és társadalmi kár érte, és olyan traumáknak voltak kitéve, amely máig elkíséri őket – idézte a Jerusalem Post a COHSI közleményét. 

[popup][/popup]