Eltemették a leégett zuglói zsinagóga megsérült tóráit

Írta: bzsh.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap délelőtt a Kozma utcai temetőben került sor a zuglói zsinagógában Szimhát Tora éjszakáján pusztító tűz martalékává vált tóratekercsek, táleszok, imakönyvek temetésére.

tora-temetes

Fotó: Szentgyörgyi Ákos/Bzsh.hu

A szertartáson dr.Frölich Róbert országos főrabbi és Kardos Péter, a zuglói zsinagóga főrabbija mondott gyászbeszédet, a kántori feladatokat Kardos Lászlókántor látta el.

Dr.Frölich Róbert beszédében kiemelte a Tóra fontosságát a zsidó vallásban, érzékeltette, hogy egy ilyen vallási eszköz megsemmisülése mekkora veszteség egy gyülekezett, és az egész zsidó nép számára.

Kardos Péter főrabbi személyes mementójában a zuglói zsinagóga múltjából merétkezve felidézte az ősöket, akik hajdanán ezekből a tekercsekből olvastak, majd végső útjára engedte a tönkrement tórákat, amelyet a Mártír Emlékmű mellett temettek el.

Aki a zuglói zsinagóga újjáépítésére adakozni kíván, az adományait a Budapesti Zsidó Hitközség- Zuglói körzet OTP banknál vezetett 11784009-20207852 számlaszámlájára ajánlhatja fel. Kérjük, hogy a közlemény rovatba írják be: adomány

IBAN: HU11117840092020785200000000
SWIFT: OTPVHUHB

[popup][/popup]