Eltaposott egy embert a tömeg egy rabbi temetésén

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A néhai Shmuel Vosner rabbi

A néhai Shmuel Vosner rabbi

A Tel-Aviv mellett lévő Bné Brak városban a mintegy százezer ultraortodox gyászolóból álló tömegben a tolongásban életét vesztette egy huszonhét éves fiatal, négy embert pedig súlyos állapotban szállítottak egy tel-avivi kórházba. A mentők hatvanöt sebesültet részesítettek elsősegélyben.

A temetés kezdetén, amikor kihozták a 101 éves korában elhunyt Shmuel Vosner rabbi földi maradványait az általa alapított, Lublin bölcsei nevű jesivából, vagyis zsidó vallási főiskolából, híveinek tömege egymást letaposva próbálta megközelíteni a halottat.

Az izraeli rendőrség nyomozást indított a felelősség megállapítására és annak kiderítésére, hogy a szervezők egyrészt megkapták-e az ekkora rendezvényhez szükséges engedélyeket, másrészt megfelelően előkészítették-e temetést – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap.

A péntek éjjel meghalt Smuel Vózner rabbi 1913-ban az Osztrák-Magyar Monarchiában, Bécsben született, és Izraelben az európai – elsősorban lengyel –  szigorú ortodox vallási hagyományok egyik utolsó meghonosítójaként és képviselőjeként lett ismert.

Fiatal korában Lengyelországban a Lublin bölcsei nevű jesivában tanult, és még a második világháború kitörése előtt, 1939-ben kivándorolt Palesztinába. Előbb egy jeruzsálemi jesivában képezte magát, majd Bné Brakba költözött, ahol híveivel saját lakónegyedet hozott létre és újrateremtette ifjúkori lublini tanintézményét.

Tekintélyét elsősorban vallási törvénykezésével szerezte, amely konzervatív választ adott a modern kor kihívásaira. Egyebek mellett vallási szabályokat alkotott az internettel kapcsolatban: korlátlan élvezetét megtiltotta híveinek, viszont ellenőrzött módon, üzleti célokra engedélyezte használatát.

[popup][/popup]