Elszabadultak az indulatok a Kneszetben, miután katonákra támadó telepeseket tartóztattak le

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szamáriában lévő Chomes illegális előőrs jesivájának 8 hallgatóját szerdán letartóztatták, egy januárban történt katonák és palesztinok elleni támadás miatt. A nyolcak közül annak idején kettő megsebesült a Jehuda Dimentman halálával végződő terrortámadásban.

A rendőrség gyanúja szerint – tudósít az ujkelet.live – a telepesek azért érkeztek a Savei Somron ellenőrzőponthoz, hogy megpróbáljanak bejutni a közeli Chomesbe.

Miután a katonák nem engedték át őket, a nyolc személy állítólag lökdösni és támadni kezdte a katonákat és a palesztinokat az ellenőrzőpont környékén. Az esetről készült videófelvételen látható, ahogy a telepesek kövekkel dobálják a palesztin taxikat.

A rendőrség a letartóztatás mellett házkutatást hajtott végre a gyanúsítottaknál.

A kora reggeli órákban, az egész estés plénum szavazást követően Miki Lévi Kneszet elnök elrendelte a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus két tagja, Szimcha Rothman és Orit Sztrock eltávolítását, akik kiabálással adtak hangot tiltakozásuknak a letartóztatások miatt.

,,Elment az eszed. Őrült. Te nem fogsz engem fenyegetni” – kiabálta Rotman a Kneszet elnökének, aki így válaszolt: ,,Nem fogja azt mondani nekem, hogy őrült vagyok.”

A kiabálás folytatódott a folyosón is, és amikor az egyik teremszolga megpróbált közbe lépni, hogy csitítsa a helyzetet, Rothman véletlenül belekönyökölt az arcába, kiütve. Percekig feküdt a padlón.

Rothman később posztolt egy közös képet a teremszolgával, akit véletlenül megütött., jelezve, szent a béke.

A Vallásos Cionizmus Párt a Levit hibáztatta az incidensért, mondván, „Miki Levi brutális viselkedése ma reggel a Kneszet plénumban egy újabb rekord, amelyet megdöntöttek”.

,,Az erőszak alkalmazása és Sztrock és Rothman képviselők példátlan kivezettetése a hátsó folyosóról csak azért, mert olyasmit mondtak, ami nem tetszett neki, illegális, durva és veszélyes zaklatás” – állította a párt.

A párt vezetője, Becalel Szmotrich később egy sajtótájékoztatón elárulta, hogy az egyik letartóztatott diák az unokaöccse, Jehuda volt, aki a terrortámadásban megölt Jehuda Dimentman mellett ült az autóban:

,,Áldozatból vádlottat csinálnak” – mondta Szmotrich, aki dicsérte unokaöccsét és azt állította, hogy a letartóztatás politikai indíttatású volt.

A kormányzó nemzeti vallásos Jamina frakció az incidenssel kapcsolatban úgy nyilatkozott,hogy a telepesek küldetése szent, ám a katonákra támadni és a Kneszetben erőszakoskodni elfogadhatatlan.

Teljes cikk

[popup][/popup]