Első útjára indult a Jeruzsálemet Tel Avivval összekötő gyorsvasút

Írta: Izraeli hírlevél - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeptember 25-én, jó órában első útjára indult a Jeruzsálemet Tel Avivval, később az egész tengerparti régióval összekötő villamos gyorsvasút.
Egyelőre csak a jeruzsálemi Jichák Návon állomástól (képünk, a központi autóbuszállomás és a Binjánéj háumá  között) a loddi Ben Gurion repülőtér alatti megállóig közlekedik, néhány hét múlva már Tel Avivig, a legdélebbi Háávodá állomásig. A reptér alatti állomásról az utas tovább utazhat a “rendes” vasútszerelvényekkel bárhová.
A menetidő 25 perc; Tel Avivig 28 perc lesz. A két végállomás közötti távolság 56 kilométer, amelyet a szerelvények 160 kilométeres óránkénti sebességgel tesznek meg. Összesen öt alagúton és nyolc hídon haladnak át: az alagutak hossza együttesen 40 kilométer, a hidaké összesen 7 kilométer.
A jeruzsálemi állomás földszintjéről a sínekig levezető mozgólépcsők hossza 80 méter.
Az utazás az első három hónapban ingyenes, de jegyet kell váltani. Jegyeket az állomások pénztárai addig adnak ki, ameddig a kérdéses szerelvényben van ülőhely. (A nagy sebesség miatt ez a vonal csak ülő utasokkal közlekedik, mint a repülőgépek.)

A Rákevet Jiszráél (Izraeli Vasutak) tájékoztatása szerint egyelőre csak óránként indul egy-egy szerelvény innen és onnan. A teljes kiépítettség után negyedóránként indulnak a szerelvények mindkét irányba.
[popup][/popup]