Izrael: először neveztek ki női tisztet egy harci repülőszázad parancsnokhelyettesévé

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy úgy döntött, hogy egy női tisztet nevez ki egy harci század parancsnokhelyettesévé, közölte az Izraeli Védelmi Erők este.

Női pilóták az Izraeli Légierőben (forrás: IDF Flickr/CC BY-NC)

A tisztet – írja az ujkelet.live -, akire biztonsági okokból rangjával illetve neve héber kezdőbetűjével, mint ,,Nun” őrnagy lehet utalni, navigátornak képezték ki és jelenleg a Légierő Parancsnoki Hivatalának vezetője. Új pozícióját jövőre foglalja el a 119. repülőszázadban avagy Denevér-repülőszázadban, mely F-16-osokksl repül a Ramon légibázison.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren büszkén megjegyezte, hogy N. őrnagy az első nő, akit egy izraeli harci repülőszázad parancsnokhelyettesévé neveztek ki. ,,Még a csillagos ég sem lehet határ. Büszkék vagyunk rád! Sok sikert!”

  1. őrnagyot alezredessé fogják előléptetni a posztja betöltéséhez.

Aviv Kochavi vezérkari főnök márciusban bejelentette arra irányuló tervét, hogy az elkövetkező öt évben a vezető női tisztek számát 50 százalékkal növeljék.

,,Intézkednünk kell, hogy az elkövetkező öt évben 50% -kal növeljük a vezető női tisztek számát, és hogy növeljük a technológiai és kibernetikai szerepeket betöltő nők számát” – mondta Kochavi márciusban, a nemzetközi nőnap ünnepén.

Míg a nők előrelépése a katonaság felsőbb soraiban stagnál az elmúlt években, növekvő tendencia tapasztalható a harci egységekben való szolgálatuk és más, korábban férfiak által betöltött szerepekörök esetében.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]