Először a Moszad történetében: két magas rangú női vezető

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Két hölgy került vezető beosztásba a kémügynökségnél. Moszad főnök úgy fogalmazott: korlátlanok a lehetőségek a nők számára. Naftali Bennett volt miniszterelnök úgy kommentálta a hírt: ‘Jó kezekben vagyunk’.

A Moszad új hírszerzési igazgatóját Aleph néven emlegetik, ő az első nő e pozícióban. (Fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium)

A Moszad bejelentette, hogy történetében először nőt neveztek ki az ügynökség hírszerzési igazgatójának.

A sajtóközlemény két magas rangú vezetőt említ; egyikük már jelenleg is az iráni részleget irányítja. Fedőnevük “Aleph” illetve “Kuf”.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Aleph mintegy húsz éve dolgozik a hírszerzésnek. Új munkakörében – a Cahal katonai hírszerzéséhez hasonlóan – a stratégiai hírszerzési kép kialakításáért felel országos szinten, ide értve az iráni nukleáris programot, a globális terrorizmust és a kapcsolatok normalizálását az arab világgal.

Ugyancsak ő a felelős az összes Moszad művelettel kapcsolatos hírszerzésért, és felügyeli több száz alkalmazott által gyűjtött hírszerzési adat elemzését és kutatását.

Két hónapja Aleph azt nyilatkozta: „Megragadom az alkalmat, hogy fölhívjam a nőket: tehetségüket és befolyásukat kamatoztatva csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különösen harci és technológiai egységekhez.”

Kuf, az iráni részleg vezetője felel „az Irán általi fenyegetés elleni stratégia kimunkálásáért, és a Moszad műveleti, technológiai és hírszerző tevékenységei közötti koordinációért” – az Izraeli Védelmi Erőkkel (Cahal) és más biztonsági szervekkel együttműködve.

Naftali Bennett aki miniszterelnökként szoros kapcsolatban állt a párossal, és változatlanul megtartotta az iráni portfóliót, Tweet-üzenetek sokaságát kapta és küldte el, sok sikert kívánva.

David Barnea Moszad főnök üzenetéből: „Mihelyt valaki a szervezet tagja lesz, érezheti a férfiak és nők közötti teljes egyenlőséget. Sok nő vesz részt a műveletekben, működik ügynökként és ügynöki operátorként. Tehetségükkel, profizmusukkal és energiájukkal az operációkat és felderítést szolgálják.

„Az ajtó mindig nyitva áll a nők előtt, csakis a rátermettség számít. Más biztonsági szerveknek is igyekszünk példát mutatni azzal, hogy nálunk a hölgyek kulcsszerepet kapnak” – mondta Barnea.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]