„Elnök Asszony munkájában számíthat a Mazsihiszre”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megválasztása alkalmából levélben gratulált Novák Katalin államfőnek a Mazsihisz elnöke.

Novák Katalin és Heisler András a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felavatásán 2021. június 10-én (Fotó: Mazsihisz.hu)

Erről tudósít a Mazsihisz honlapja. A szombati napon ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.

Az ünnepélyes szertartáson Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok „a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára. Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ő a hatodik államfő a rendszerváltás óta , hivatalos beiktatását szintén a szombati napon, a Kossuth téren tartották.

Levélben gratulált és sok sikert kívánt Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szombat ünnepének kimenetele után Novák Katalinnak, Magyarország szombaton beiktatott köztársasági elnökének:

“Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nevében ezúton gratulálok kinevezéséhez. Őszintén remélem, munkája sikeres, eredményes lesz és a nemzet egységét fogja erősíteni. Elnök Asszony munkájában számíthat a Mazsihiszre, mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezetére, mint a magyar társadalomba erősen integrálódott zsidó közösségre.

Kedves Katalin!

Alig egy éve személyesen találkoztunk, mikor örömmel és tisztelettel köszönthettem Önt a csodálatosan felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga megnyitó ünnepségén. Beszédében azt mondta, reméli, az élet visszaköltözik a falak közé. Büszkén mondhatom, reménye megvalósult: a zsinagóga, amelyre az egyik mezüze felhelyezésében Ön is részt vett, működik, él, szolgálja a közösséget és a látogatókat. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország a zsidóság számára ma biztonságos otthon. Egyetértek Önnel, ugyanakkor ahhoz, hogy ez így is maradjon, közös erőfeszítésekre van szükség, eredményeinket meg kell védenünk. Ebben a feladatban mi Elnök Asszony partnerei kívánunk lenni. A zsidóság, vagy bármely kisebbség védelme minden magyar állampolgár közös ügye – függetlenül vallásától, nemzetiségétől vagy politikai elkötelezettségétől.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

Sok erőt és egészséget kívánok megbízatásának ellátásához. Kísérje tetteit az Örökkévaló bölcsessége és bizalma, legyen sikeres és érje el mindazt, amire Magyarország belső békéjének megteremtése érdekében kitűzött maga elé.

Tisztelettel:
Heisler András, a Mazsihisz elnöke” – zárul a köszöntő levél.

[popup][/popup]