Ellehetetlenítették a fajvédők találkozóját

Írta: Dezső András / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Előadások helyett sörözéssel és városnézéssel kellett beérniük azoknak a külföldieknek, akik a National Policy Institute (NPI) által meghirdetett fajvédő konferenciára érkeztek Budapestre. Az eseményt a hatóságok szabotálták el, pénteken az amerikai főszervezőt és egy francia társát lekapcsolták, de a többiek itt tartózkodását is megkeserítették. A csalódott résztvevőkre a búcsúbulijukon, egy belvárosi pubban találtam rá vasárnap este.

Pintér Sándor

Pintér Sándor (forrás: index.hu)

Nem lesz itt semmilyen program, csak eszünk, iszunk egy jót

– mondta keserűen egy Rocky becenevű férfi. Vele és társaival abban a belvárosi pubban találkoztam, ahol vasárnap este jöttek össze a National Policy Institute (NPI) Budapestre szervezett fajvédő konferencia résztvevői. „Mi nem a szervezők vagyunk, csak egyszerű résztvevők, de ha gondolod, segítünk abban, hogy Richard Spencerrel is beszélni tudjál” – szabadkozott Rocky, amikor megtudta, hogy nem az egyik résztvevő, hanem újságíró vagyok.

Egy franciát is elvittek a rendőrök

Spencer az NPI elnöke és a fajvédő konferencia főszervezője, de már esélyem sincs arra, hogy személyesen találkozzam vele. Péntek este őrizetbe vették ugyanis egy másik kocsmában, ahol ott volt Rocky is.

Budán voltunk, egy sörözőben. Dumálgattunk, aztán egyszer csak ellepték a helyet az egyenruhás rendőrök. Nemcsak Spencert vitték el, hanem egy francia srácot is, de nem tudjuk, ő ki lehetett. Mindenkinek elkérték az útlevelét és felírták az adatait. Az enyémet is

– mesélte Rocky, aki egyébként Texasból jött, és most van először Budapesten. Ahogy elkezdtem vele beszélgetni, körénk gyűlt a többi résztvevő, de láthatóan nem mindenki örült annak, hogy rájuk találtam.

Mindannyian jól öltözöttek, elegánsak voltak, talán ezért is jegyezték meg többször, hogy biztos kopasz, tetovált, kigyúrt arcokra számítottam azok után, hogy szerintük helytelenül lefajvédőzik őket a médiában. Nőket viszont egyáltalán nem láttam a soraikban, egyikük meg is magyarázta ennek az okát: „Tudod, ez a téma annyira nem érdekli a nőket.”

Csalódottak, amiért nem azt kapták, amire számítottak, de ezért nem a szervezőket, hanem a magyar kormányt hibáztatják.

Teljesen ellehetetlenítették a konferenciánkat. Sokan voltunk, akiknek érvényes foglalásunk volt egy hotelben, de amikor megérkeztünk, a recepción közölték velünk, hogy törölték a foglalásunkat. Úgyhogy új szállás után kellett néznünk. De folyamatosan ilyen akadályokba ütköztünk, például az étteremfoglalásoknál is. Ide spontán jöttünk, azért nincs gebasz

– mesélte egy szintén az Egyesült Államokból érkező résztvevő, bár azt elismerte, hogy a vasárnap esti sörözés szervezett , és a szervezők mondták nekik, hogy ebbe a pubba jöjjenek. Szerintük a szisztematikus hatósági vegzálásnak köszönhető, hogy végül magánrendezvényként sem tudták megtartani a konferenciát.

Nem voltak előadások. Szombat este volt két rövid beszéd vacsora közben, de kábé ennyire futotta

– mondta ugyanez a férfi. Aztán arról kezdett el beszélni, hogy az Egyesült Államokban mindenféle probléma nélkül meg lehetett volna tartani ezt a konferenciát, de Európában nincs szólásszabadság.

„Szerinted így néz ki egy fajvédő?”

– kérdezte egyikük, mire a többi is bőszen bólogatva magyarázta, hogy ők egyáltalán nem rasszisták, és nem gondolják azt sem, hogy a fehér faj felsőbbrendű. „Mi csak azt mondjuk, hogy mindenki maradjon ott, ahol él. Lassan Európában többségben lesznek a muszlimok. És ha többségben lesznek, bevezetik az iszlám törvénykezést.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]