Eljárás az Index újságíróit ábrázoló antiszemita és Izrael-ellenes plakátok miatt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Feljelentés érkezett az Index két újságíróját gyalázó plakátok miatt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Antiszemita plakát az Index.hu újságíróiról (Forrás: Panyi Szabolcs, Twitter)

A Népszava kérdésére a BRFK közölte: egy magánszemély tett feljelentést az ügyben, személyes adattal való visszaélés gyanújával, a rendőrség pedig még vizsgálja a beadvány tartalmát.

Vagyis, nyomozás még nem kezdődött az ügyben, hatósági eljárás azonban igen.

Mint ismeretes, néhány napja plakátok jelentek meg budapesti köztereken, melyek az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást ábrázolják az izraeli zászló előtt “Mi is a határon túlról jöttünk” felirattal. Alatta az “Index – Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás” feliratok olvashatók.

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy eltávolíttatja a plakátokat.

A budapesti Izraeli Nagykövetség tiltakozott: „Szigorúan elítéljük a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumot és inszinuációk láthatók. Nincs helye a rasszizmusnak, a felbujtásnak és a gyűlöletnek a párbeszédben. Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő magyar hatóságok el fogják tüntetni ezeket a plakátokat.”

A Magyarorszégi Hitközségek Szövetsége “Szelídüljön már az őrület – az antiszemita plakátokról és a hisztériáról” címmel adott ki közleményt.

A Tett és Védelem közösség tagja elleni erőszak miatti feljelentést helyezett kilátásba két napja facebook-oldalán, a VII. kerület polgármeseter, Niedermüller Péter is feljelentést kívánt tenni, míg Köves Slomó EMIH vezető rabbi visszataszítónak és gyűlöletkeltőnek nevezte a hvg.hu kérdésére a kiragasztott posztereket.

Az Egyesült Államok nagykövetsége hasonlóképpen felszólalt a plakátok ellen: “Elítéljük a Dezső András és Miklósi Gábor újságírók elleni gyűlöletkeltő és antiszemita támadásokat. Az ilyen visszataszító megnyilvánulásoknak nincs helye a modern világban, és felhívjuk az illetékes hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket.”

Nos, úgy tűnik, valamilyen lépések történnek az ügyben.

[popup][/popup]