Elhunyt Verő Gábor

Írta: HDKE - Rovat: Hírek - lapszemle

89 éves korában elhunyt Verő Gábor, az Új Magyar Központi Levéltár egykori főigazgatója. Az auschwitzi és ebenseei deportálások túlélőjeként fáradhatatlan harcosa volt a holokauszt történeti feltárásának, megörökítésének és oktatásának. Ezen munkálkodott a Nácizmus Üldözöttei Bizottságának vezetőségi tagjaként, majd a Magyar Auschwitz Alapítvány egyik alapítójaként, ügyvezető igazgatójaként is.  Halála a Holokauszt Emlékközpont fájdalmas és pótolhatatlan vesztesége. Olyan ember távozott közülünk, akinek szakértelme, optimizmusa és kitartása példát mutatott arra, hogy az igazságért való küzdelmet, az üldöztetés áldozatai emlékének őrzését és ápolását a legnehezebb időkben sem szabad feladni. Emlékét megőrizzük.

Vero_Gabor

Verő Gábor (forrás: Magyar Országos Levéltár)

Verő Gábor az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, történelem szakon. 1956. szeptember 1-jétől a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián a Hadtörténeti, majd az Egyetemes Történeti Tanszéken oktatott. 1965 szeptemberétől a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Múzeumi főosztályán volt főelőadó, osztályvezető, ezt követően pedig a Közgyűjteményi osztály főosztályvezető-helyettesévé nevezték ki. 1979 augusztusában bízták meg az Új Magyar Központi Levéltár vezetésével. Erőfeszítéseinek köszönhetően a Hess András téri épületben új raktárakat alakítottak ki. A levéltár a korábbi években elmaradt iratbegyűjtést is pótolva mintegy 12-14 000 folyóméternyi iratanyagot vett át. Rendszeresebbé vált a szakmai munka is, az iratanyag feldolgozása, a segédletkészítés és a publikációs tevékenység. Főigazgatói tisztségét nyugdíjazásáig, 1989. június 30-ig töltötte be.
1990-ben egyik kezdeményezője volt a Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ alapításának. Nyugdíjasként rendszeresen segítette a Holokauszt Emlékközpont munkáját, fáradhatatlanul dolgozott, s tett javaslatot a holokauszt emlékezet ápolása érdekében. Rákos Imrével közösen írt könyvében, más jelentős publikációi mellett – a Munkaszolgálat a Don-kanyarban címmel – 1942 márciusától 1943 január végéig tekintették át a  munkaszolgálatosok 2. magyar hadseregbeli működését, tragikus sorsát. Munkásságáért 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.
[popup][/popup]