Elhunyt Jichok Tuvia Weiss rabbi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld, Történelem

95 éves korában, szombaton elhunyt Jichok Tuvia Weiss rabbi, az Eda Haredit (I-tenfélők gyülekezete) ultraortodox csoport Ga’avadja, a jeruzsálemi ultraortodox rabbinikus bíróság volt vezetője. 

Jichok Tuvia Weiss

A korábban koronavíruson átesett Weiss rabbi napokig súlyos állapotban, altatásban volt, mielőtt szombaton elhunyt a fővárosi Hadassza Ein Kerem kórházban. Temetése a fővárosban, vasárnap délelőtt 10:30-kor lesz.

A temetési menet várhatóan a rabbi Givat Mose negyedben lévő otthonától fog indulni, majd Mea Seárimon keresztül át halad a temetőbe vezető úton.

A rendőrség több tízezer gyászoló részvételére számít. Kobi Sábtáj rendőrfőkapitány helyzetfelmérést követően további rendőröket irányított a fővárosba, ahol délelőtt és a kora délutáni órákban forgalmi fennakadások várhatók. A rendőrség a temetésre érkezők és a járművezetők türelmét kérte.

Weiss Szlovákia – az akkori Csehszlovákia területén született, a Kis-Kárpátokban fekvő Bazinban, a Pozsonytól húsz kilométerre fekvő kisvárosban. Gyerekként, a Soá idején a Kindertransport mentette meg életét, és érkezett Londonba.

Izraelbe való érkezése előtt Jichok Tuvia Weiss rabbi az antwerpeni Bét Din rabbinikus bírájaként is szolgált, illetve az antwerpeni közösség vezetője volt 37 évig, majd 2003-ban választották meg a jeruzsálemi Eda Haredit (I-tenfélők gyülekezete) Ga’avad-jává, az elhunyt Jiszrael Mose Dusinszki rabbi helyére.

Weiss rabbi temetése előtt Jeruzsálemben. (Fotók: Yonathan Sindel, Flash 90)

Weiss a szélsőséges anticionista ultraortodoxia képviselője volt a Times Of Israel nekrológja szerint, Mindent elkövetett, hogy a szombat megtartásának parancsolatát betartassa, és a jesiva hallgatók katonai szolgálatát megelőzze.

Nem ellenezte azonban a mainstream szekuláris társadalom egészét, mint olyant. Támogatta a gyászoló családokat, akiknek fia katonai szolgálat közben vesztette életét, és ellenezte az ultraortodox tüntetéseket az állam ellen az elesett katonák emléknapján – írta az ynetnews.

2018-ban nagy vitát keltett rabbinikus bírósági döntése, amikor megvonták az Etiópiából bevándorolt munkások közreműködésével készült bortól a kósersági engedélyt, a munkások bizonytalan zsidó státusza miatt. (ujkelet.live, Times Of Israel, ynetnews nyomán)

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]