Elhunyt Horváth Ádám

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

89 éves korában elhunyt a Kossuth-, Erkel Ferenc-díjas és Balázs Béla-díjas magyar tévérendező, a Szomszédok “atyja”.

Horváth Ádám (1930-2019)

Horváth Ádám hosszabb ideje egészségi problémákkal küzdött – írja az Infostart – ezek okát azonban nem árulta el. Májusban kórházba is került, akkor azt mondta, rosszul van és nem tudja, mikor hagyhatja el az intézményt. Bár az utóbbi időben visszavonultan élt feleségével, Csűrös Karolával, a legendás sorozat sztárjai, akik szinte apjukként tekintettek rá, nem szakadtak el tőle.

A magyar kultúrtörténetbe született bele: Horváth Zoltán és Molnár Márta fia volt, a világhírű író, Molnár Ferenc unokája, nevelőapja Sárközi György költő, író, a Válasz szerkesztője. A háború után, öccsével együtt a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolisba (Örömváros) került. A „Gyermekköztársaság” kikiáltásakor kultuszminiszteri tárcát kapott a Keveházi László által vezetett kormányban.

A többek között a Szomszédok atyjaként ismert rendező műfajteremtő művész volt, a magyar televíziózás történetének meghatározó alakja.

A tévéjátékoktól a hangversenyek képernyőre viteléig szinte minden televíziós műfaj kialakításában úttörő szerepet vállalt. Emlékezetes élő közvetítéseknek, mint például Nagy Imre és mártírtársai temetésének vezető rendezője volt. Jelentős szerepe van a televíziós oktatás kialakításában, szakemberek nevelésében is.

Özvegye, Csűrös Karola színésznő, első házasságából származó két fia, és féltestvére, Sárközi Mátyás író, újságíró gyászolja őt.

[popup][/popup]