Elhunyt David Rubinger, Izrael hőskorának fotósa

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhunyt 92 évesen David Rubinger, Izrael legendás fotósa, első évtizedeinek krónikása  – jelentette a helyi média.

 

A művész csütörtökön halt meg.

Az 1997-ben Izrael-díjjal, az ország legjelentősebb kitüntetésével elismert fotóművész 1924-ben született Bécsben Dietrich Rubinger néven. Tizenöt évesen, 1939-ben szűkebb családjából egyedül menekült Palesztinába az Ausztriát annektáló nácik elől.

Minden bizonnyal leghíresebb képe: izraeli ejtőernyősök a Siratófalnál 1967-ben

Először egy kibucban telepedett le, majd a második világháborúban a brit hadsereg égisze alatt működő Zsidó Brigádban harcolt a fasiszták és szövetségeseik ellen. 1951-től dolgozott fotóriporterként.

Rubinger legismertebb képe az izraeli ejtőernyősöket ábrázolja, amikor 1967-ben Jeruzsálem óvárosát elfoglalták Jordániától, és több évtized után elsőként megilletődve álltak a Siratófal előtt. Ez a kép az Izrael számára a zsidóság szent városát, Jeruzsálemet megszerző hatnapos háború szimbólumává vált.

Ugyanott, ugyanakkor: Slomo Goren, a hadsereg rabbija megfjja a sófárt

Izraelben a korszak legendás Rubinger-képei közt tartják számon a konyhájában kötényben mosogató Golda Meir miniszterelnökről és a sikeres entebei túszmentő akció után a kommandósokat ünneplő tömegről készült felvételeket.

    Hosszú karrierje során mintegy félmillió képet készített, kamerájával elkísérte a katonákat háborúkba, Libanonba, a Sinai-félszigetre. Évtizedekig a Time magazin helyi szakembere, harminc éven át az izraeli parlament, a Kneszet hivatalos fotósa volt.

“Megbízom Rubingerben, noha nem rám szavaz”- mondta róla Ariel Saron miniszterelnök, utalva a fényképész baloldali nézeteire. A művészt pénteken temetik szűk családi körben.

1976: Önfeledt izraeliek az entebbei túszmentőket ünneplik

[popup][/popup]