Elakadtak a kairói tárgyalások, szórványos harcok Dél-Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kairóban elakadtak a tárgyalások a tartós tűzszünetről, mert Izrael nem hajlandó egyezkedni addig, amíg a Gázai övezetből rakétákkal támadják területét – közölték vasárnap Jeruzsálemben.

Izraeli katona tisztítja a tankját Dél-Izraelben mivel a Hamász terroristái folytatták a rakáték kilövéseit a tűzszünet után is fotó Edi Israel Flash 90

Izraeli katona tisztítja tankját Dél-Izraelben, mivel a Hamász terroristái folytatták a rakáták kilövéseit a tűzszünet után is (fotó: Edi Israel/ Flash 90, forrás: timesofisrael.com)

Az izraeliek pénteken szüntették be a megbeszéléseket és hagyták el a tárgyalások helyszínéül szolgáló Egyiptomot. Ennek oka az volt, hogy a Hamász radikális palesztin mozgalom nem hosszabbította meg a háromnapos ideiglenes tűzszünetet, és újraindította a zsidó állam elleni rakétatámadásokat.

Músza Abu Marzúk, a Hamász politikai szervezetének gázai vezetője a Facebook közösségi oldalra feltett bejegyzésében azt írta, hogy a következő napon dől el a tárgyalások sorsa. Az izraeli katonai rádió idézte Azzam al-Ahmad, a palesztin küldöttség vezetőjét, aki szerint, “ha Izrael nem tér vissza, akkor már vasárnap elhagyják Kairót”.

A gázai fegyveres szervezetek szombaton is rakétákkal lőtték a szomszédos izraeli területeket, Jeruzsálem pedig légi és szárazföldi tüzérségi csapásokkal válaszolt, éjszaka főként a Hamász állásait lőtte Gázavárosban.

Az övezet melletti kibucok lakóinak nagy része nem hajlandó hazaköltözni otthonába a továbbra a rakéta- és aknatámadások miatt. A Nahal Óz nevű kibuc lakói egységesen megtagadták a visszatérést. Közölték, mindaddig az ország északi részén maradnak, amíg nem áll helyre a nyugalom lakóhelyükön.

A kairói tárgyalások azért szakadtak meg, mert a Hamász az Izrael és Egyiptom által 2007-ben, a Hamász erőszakos gázai hatalomátvételekor közösen meghirdetett gázai blokád azonnali, teljes feloldását követeli, de Izrael csak akkor hajlandó megnyitni az övezet határait, ha a Hamász beleegyezik azok ellenőrzésébe, valamint a palesztin szervezetek lefegyverzésébe.

Izraelben „kifárasztó háborúnak” nevezik a Hamásznak azt a taktikáját, hogy szórványosan lövi az övezettel szomszédos területeket. Egy névtelenül nyilatkozó jeruzsálemi vezető a közszolgálati rádió szerint azt mondta, hogy „ha a Hamász Izrael kifárasztására törekszik, abba saját maga fog jobban belefáradni.”

Címkék:Izrael

[popup][/popup]