Elakadt a régi tervezet, új vázlatot írtak a Sorsok Házához

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Gerő András történész, aki a korábbi koncepció kidolgozásában is részt vett, a kritikák hatására új koncepcióval állt elő.

(Fotó: Foto: Imago/EST&OST)

A hvg.hu oldalán jelentette be, hogy miután a nemzetközi szakmai és politikai kritikák hatására elakadt a régi tervezet, és nincs esély konszenzusos megvalósítására, új koncepció-vázlatot készített.

Ebből inkább egy magyar zsidó történeti múzeum terve körvonalazódik, mely nem a külföldi nagy holokauszt-gyűjtemények narratíváját tükrözné, hanem a sajátos 19-20. századi magyar-zsidó történelem, illetve a magyar történelem hangsúlyaira fókuszálna.

1. A zsidó vallási reform kihívása. 2. Az asszimiláció kihívása 3. A politikai cionizmus kihívása 4. Az antiszemitizmus kihívása 5. A szocializmus kihívása

Mint a történész írja:

“az öt témacsoporthoz tehát – ha szükséges – öt részfelelőst társítanék. Ezeket a témacsoport vezetőket a projekt egészének felelőse nevezi ki, és ők választhatják meg munkatársaikat.”

A tervezet – meglehet, taktikai okokból -, úgy tűnik, mintha igyekezne valamelyest az EMIH felől visszahúzni a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hatáskörébe a projekt vezénylését, mi több, szélesebb szakértőgárda, sőt az EMIH mellett az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem szakértőinek bevonását is meglengeti a vallási kérdések kapcsán, mely utóbbi, mint köztudott, Mazsihisz intézmény.

*

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban a projekt körül nemcsak tartalmi okokból dúlt a vita, hanem amiatt is, hogy a kormány 2018-ban az EMIH-nek adta át a működtetési jogot, mely az emlékezetpolitikai vitákban nem áll szemben élesen a kormánnyal, mint a Mazsihisz.

Emiatt ismét éles hazai és nemzetközi kritikák merültek fel, jelezve a továbbra is fennálló bizalmatlanságot.

Az utóbbi hetekben, s néhány Köves Slomó EMIH vezető rabbi nyilatkozat után úgy tűnt, Köves tárgyalásokat folytatott a projektet korábban ellenző nemzetközi intézmények képviselőivel. Az új koncepció közzététele nyilván ezzel függ össze, hogy kimozdítani próbálják a Sorsok Háza ügyét a holtpontról, de megtartsák az irányító pozíciókat azok kezében, akiknek a kezében korábban is összpontosultak.

 

[popup][/popup]