Eizenkot: A túszokat nem lehet egy rajtaütéssel kiszabadítani

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A háborús kabinet tagja, Gadi Eizenkot, korábbi vezérkari főnök, aki egy hónapja a gázai harcok során vesztette el fiát, a 12-es csatorna “Uvda” című műsorában többek között a libanoni háború lehetőségéről, a társadalmi bizalom visszaállításáról, és az életben lévő túszok kiszabadításáról nyilatkozott.

Gadi Eizenkot

Megakadályoztunk egy nagyon rossz döntést, mert amennyiben Libanon megtámadásáról döntenek, akkor Szinwár stratégiai elképzelését valósítottuk volna meg, egy azonnali regionális háború kirobbantását, – mondta Eizenkot, utalva arra, hogyan próbálták elejét venni egy északi háború eszkalálódását Beni Gantz-cal közösen. Elmondása szerint egy Szíriát, esetlegesen Irakot, és Iránt és magában foglaló háború mellett még – az államalapítás óta a legnagyobb károkat okozó – Hamász elleni háború is csak másodlagos üggyé vált volna.

Eizenkot véleménye szerint északon nem lesz háború – “azonos érdekek fűződnek ahhoz, hogy ne jöjjön ki egy totális háború,” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Hezbollah vezetője nagyon fél tőle, mindamellett Izrael számára jelenleg egyrészt a gázai eredmények elérése a legfontosabb, megpróbálva lezárni ezt a részét a harcoknak, másrészt viszont a védelmi erőket fel kell készíteni egy lehetséges északi frontra.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök módszereit illetően, Eisenkot azt válaszolta, hogy jelenleg a kollektív, és a közös kabinet döntéseiben bízik, miközben kiemelte, a vezetőt döntései, és az alapján ítéli meg, ahogyan az országot vezeti. Emellett, úgy véli, hogy Izraelben a következő hónapok során új választásokat kell kiírni.

Néhány hónapon belül vissza kell fordulnunk az izraeli választókhoz, hogy megújítsuk a bizalmat, mert ez jelenleg nincs meg. A helyzet összetett, mert egyrészt egységet akarunk az ellenséggel szemben, és a katonák felé, akik most harcolnak. Másrészt pedig Izrael Állam egy demokratikus ország, amelynek egy ilyen súlyos esemény után fel kell tennie magának a kérdést, hogyan tovább egy olyan vezetéssel, amely szánalmasan elbukott.”

A Gázában fogva tartott túszok kérdésével kapcsolatban Eizenkot kijelentette – “nem lesz Entebbe-szerű művelet a gázai túszok megmentésére,” – hangsúlyozva, hogy a túszok élve való kiszabadítása egyezség nélkül nem lehetséges.

A túszok úgy vannak szétszórva – a föld alatt is, hogy kiszabadításuk valószínűsége rendkívül kicsi a katonai tevékenységek révén. Az erőfeszítések továbbra is folynak, és minden lehetőséget megragadunk, de a siker valószínűsége alacsony.””

A Hamász elleni hadművelet folytatását illetően, Eizenkot úgy véli, hogy januárban sorsdöntő döntések születnek majd a háború folytatásáról.

Stratégiai eredményt, csak részben értünk el. Nem győztük le a Hamász szervezetét. Aki azt mondja, hogy nagyon jelentős károkat okoztunk, és az övezet északi részén a képességek megsemmisítése megtörtént, az igazat mond,” – tette hozzá.

 

[popup][/popup]