Eisenkot: Ha a humanitárius helyzet tovább romlik, Izrael 2018-ban valószínűleg ismét harcba kerül a Hamásszal

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot egy vasárnapi kabinet ülésen figyelmeztette a minisztereket, hogy Izrael hamarosan újabb háborúban találhatja magát a gázai Hamász terrorszervezettel az övezet romló humanitárius és gazdasági feltételei miatt.

 

 

A 10-es csatorna szerint Eisenkot rámutatott az övezetet sújtó villamos energia, ivóvíz és élelmiszerhiányra.

A hadsereg vezetője a Hadashot hírek szerint a segélyek fokozására sürgetett, ugyanakkor az övezet teljes rehabilitációját a 2014-es gázai háborúban meggyilkolt két izraeli katona, Oron Shaul és Hadar Goldin holttestének kiadásához és a Hamász által fogva tartott izraeli állampolgárok szabadon engedéséhez kötné.

Ha a humanitárius helyzet tovább romlik, tette hozzá Eisenkot, Izrael valószínűleg 2018-ban ismét harcba kerül a Hamásszal,” idézte a Hadashot. Az izraeli biztonsági tisztviselők mérlegelik, hogy élelmiszert és gyógyszert küldenek a Gázai övezetbe, hogy megakadályozzák, hogy a romló helyzet erőszakba csapjon át.

A közelmúltban Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek átadott biztonsági értékelésben a védelmi vezetés megismételte azon meggyőződését, hogy a Hamásznak nem érdeke konfliktust indítani Izraellel, a gazdasági összeomlás azonban elkerülhetetlenné tenné ezt a forgatókönyvet.

Az övezetet 2007 óta uraló Hamászra egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel a part menti övezet a gazdasági és infrastrukturális összeomlás szélén áll, melyről az ENSZ közel-keleti békeügyi küldöttje, Nickolay Mladenov a múlt héten azt mondta, már jóval többről van szó humanitárius válságnál.

A múlt hónapban az Egyesült Államok 100 millió dollárt tartott vissza az UNRWA-tól, az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségétől, miután a palesztinok bejelentették, hogy többé nem fogadják el az Egyesült Államokat, mint közvetítőt az izraeli-palesztin béketárgyalásokban. A palesztinokat feldühítette Donald Trump amerikai elnök decemberi bejelentése, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Hamász terrorszervezet és más gázai terrorista csoportok arra figyelmeztették a palesztin enklávé lakóit, hogy készüljenek fel egy izraeli behatolásra, amely állításuk szerint az elkövetkező napokban veszi kezdetét, egy arab nyelvű újság vasárnapi riportja szerint.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]