„Ehhez a magyarságnak joga van”

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megosztja a Scheiber Sándor-díj idei kitüntetettjeit a holokauszt-emlékév bojkottja. A díjátadón az egyházügyi államtitkár a közösségek megerősítését és a mások álláspontjának elfogadását hangsúlyozta.

Scheiber díjátadó Lichtmann Tamás Sándor Anna Hölvényi György fotó Marjai Tamás MTI

Lichtmann Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanszékvezető egyetemi tanára, díjazott, Sándor Anna, a Spinoza ház alapítója, díjazott, Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Tarjányi Béla professzor, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat elnöke, díjazott (b-j) a Scheiber Sándor-díj átadása után az Emmi Tükörtermében 2014. március 3-án. (fotó: Marjai Tamás, MTI)

A Scheiber Sándor-díjat március 3-án, a tudós rabbi halálának évfordulóján adják át. Az állami elismerést olyan személyeknek adományozza a kultúráért felelős miniszter, akik a judaisztika területén maradandót alkottak vagy előmozdították a zsidók és nem zsidók közötti párbeszédet. Az egyházügyi államtitkár ünnepi beszédében azt mondta: egy-egy közösség akkor lehet erős, ha befogadja mások szemléletét. „Létrehozni, újat alkotni az tud, aki képes a világot más szemmel nézni, adott esetben a másik szemével is nézni” – fogalmazott Hölvényi György.

Az egyik kitüntetett a Budapest belvárosában található kulturális központ, a Spinoza Ház alapítója. Sándor Anna helyesli, hogy a Mazsihisz egyelőre bojkottálja a holokauszt-emlékévet. Mint mondta, a kormánynak időben meg kellett volna hallania a zsidó közösség aggályait.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]