Egymilliárd forintos végrehajtást kért az EMIH több ingatlanjára egy offshore cég

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Átlátszó nevű oknyomozó portál tudósít arról, hogy az EMIH, illetve EMIH-közeli cégek ingatlanjaira egymilliárd forintos végrehajtást kért egy – magyar tulajdonosokhoz köthető – offshore cég.

A Mádi Rabbiház Fogadó (Forrás: mad.hu)

“Nem áll jól a Mádi Rabbiház Panzió építése Mádon. A Mádi Rabbiház Fogadóval és a mádi zsinagógával szemben lévő épületet a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében tervezték felújítani. A projektre 165 millió forintot kapott az EMIH egyik cége, a Rabbiház Kft., de az építkezés még el sem kezdődött, pedig a 2017-ben alapított cég már 2018-ban megnyerte a pályázatot.

A romos épületet 2016-ban vette meg a Pesti Suk Kft. (tulajdonosa: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), akik három évvel később tovább adták a saját tulajdonosuknak. Az EMIH alig egy évvel később egy másik saját cégére, a Rabbiház Kft.-re íratta át az ingatlan tulajdonjogát.

A 2020-ban több mint egymilliós veszteséget realizáló, alkalmazottal nem rendelkező cég rövid működése alatt bírósági és NAV végrehajtást egyaránt összeszedett, és vélhetően az sem segíti az építkezést, hogy idén júliusban a cég vagyoni részesedésének lefoglalását rendelték el. A cég székhelye a 1082 Budapest, Baross utca 61-ben található, ez az épület is az EMIH tulajdona, 2016-ban kapták ajándékba a magyar államtól az 1970-ben, eredetileg az MSZMP kerületi pártházának szánt épületet.

Ugyanazon a napon, amikor a Rabbiház Kft. vagyoni részesedését lefoglalták, jegyeztek be végrehajtási jogot több, az EMIH közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre 2,7 millió euró, jelenlegi árfolyamon közel 1 milliárd forint értékben.

A Baross utcai ingatlan mellett a mádi, 2016-ban 460 millió forintos európai uniós támogatással felújított Csodarabbik útja panziójára is rákerült a végrehajtási jog. A jelzálogjogot 2017-ben jegyezték be a Trivaston Limited nevére, onnan engedményezéssel a Lavamed Limited nevére került, és ez az a cég, amely idén végrehajtást kért az EMIH ingatlanaira.”

Teljes cikk

[popup][/popup]