Egyiptomban cipővel ütöttek arcon egy képviselőt, mert vendégül látta az izraeli nagykövetet

Írta: Máté Bence/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Cipőjével ütötte meg kollégáját egy egyiptomi képviselő, amiért az néhány napja otthonában vendégül látta Izrael kairói nagykövetét.

tawfiq

Taufík Okkása (forrás: youtube)

Az arab köztársaság egyik legvitatottabb személyiségét, Taufík Okkását a parlamenti ülésterembe belépve érte a váratlan támadás, amelyet heves tumultus követett. A házelnök végül mindkettejüket kitiltotta a teremből és vizsgálóbizottság elé idézte őket.

A felbőszült támadó a törvényhozás legidősebb tagja, Kamál Ahmed volt, aki utólag úgy nyilatkozott: “a dühöngő nép véleményét tolmácsoltam, és ahányszor meglátom a parlamentben, annyiszor verem meg a cipőmmel”. Az említett aktus erős szimbolikus töltettel bír az arab világban, és különösen sértő, megalázó gesztusnak számít.

Taufík Okkása szerda este vacsorára látta vendégül Háim Koren izraeli nagykövetet, ami országszerte hatalmas felháborodást váltott ki. A Nílus-deltában található választókörzetében az emberek “áruló” feliratú táblákkal a kezükben vonultak az utcára. Az interneten terjed egy videó, amelyen egy férfi a saját fejét csapkodja levetett cipőjével, amiért Okkására adta voksát.

Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint.

Több mint száz képviselő petíciót írt alá, amelyben Okkása “kemény megbüntetésére” szólították fel a házelnököt. A honatyák elutasították az egyiptomi-izraeli kapcsolatok “normalizálását”, és sokan Okkása mandátumának megvonását követelték.

Maga Okkása is számtalan alkalommal jelentette ki a saját tévécsatornáján esténként sugárzott műsorában, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata.

Ennek megfelelően nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani. A találkozó után az al-Maszri al-Jóm című napilapnak adott interjújában már úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a nagykövet kérte tőle, mert olvasta a médiamogul egyik könyvét, és arról szeretett volna beszélgetni vele.

Okkása elmondása szerint a biztonsági szerveknek előre bejelentett vacsora alatt a konzult és a kulturális megbízottat is magába foglaló izraeli küldöttségre 22 egyiptomi rendőr vigyázott. Leírása szerint minden érintett témában sarokba szorította vendégeit, akik “szokásukhoz híven megpróbálták csűrni-csavarni a szót” de végül nem tudtak válaszolni a nekik szegezett kérdésekre.

Az egyik témapont az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát volt, amely az elmúlt három évben háborús fenyegetésekbe is torkolló politikai vihart kavart Kairó és Addisz-Abeba közt. Kairói félelmek szerint a leendő duzzasztó mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől.

Okkása szerint “az etiópiai gazdaságot irányító” Izrael nagykövete “beismerte, hogy döntő szerepet játszanak Etiópia állami projektjeiben”. A képviselő állítása szerint megállapodtak abban, hogy “Izrael megoldja a saját kezeivel kreált válságot”.

A “palesztin kérdésre” is kitértek, azon belül pedig szót ejtettek az állandó viszály központjában álló al-Aksza mecsetről. Okkása osztja azt az arab világban elterjedt meggyőződést, amely szerint a jeruzsálemi Mecsetek tere nem az ókori zsidó templom helyére épült. “Tudatta velem (a nagykövet), hogy az Izraeliek kudarcot vallottak a templom helyszínének meghatározásában. Azt mondtam neki: majd én eljövök és meghatározom nektek a valós helyszínt, és felfedem hazugságaitokat” – mondta.

Hírügynökségi értesülések szerint Háim Koren nagykövet nagyra értékelte Okkása bátorságát, aki a biztos támadások ellenére találkozott vele. A diplomata további találkozókat helyezett kilátásba.

 

[popup][/popup]