„Egy Új Világ felé: Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Egy Új Világ felé: Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai” címmel nyílik meg 2015. április 23-án a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár új időszaki kiállítása, amely képzőművészeti és történeti kiállítás is egyben.

Témája a közép- és kelet-európai zsidóság kivándorlásának története 1873 és 1934 között. A Belgiumban alapított Red Star Line hajótársaság járatain több mint 2,5 milliónyi ember menekült Antwerpenen keresztül New York-ba. hogy a szabadság földjén kezdjen új életet. A kiállítás alapanyagát az antwerpeni Van Mieghem Alapítvány és Múzeum képzőművészeti és tárgyi gyűjteménye nyújtja.

egy új világ felé
A korabeli fotókat, képeslapokat, kiadványokat bemutató kiállítás során a látogatók megismerkedhetnek a Red Star Line hajózási társaság, valamint a kelet- és közép-európai, zsidó lakosság Amerikába történő vándorlásának történetével és körülményeivel.

A kiállítás képzőművészeti részében a látogatók az „Antwerpen krónikásaként” emlegetett festő és grafikus Eugeen Van Mieghem (1875-1930) kivándorlást megörökítő szénrajzait, pasztell és olajképeit tekinthetik meg. A művész életéről az érdeklődők rövid videofilmet is megtekinthetnek a kiállítás harmadik termében.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltára kiállításhoz múzeumpedagógiai programcsomagot készített, és rendszeres tárlatvezetést is tervez. A kiállítás megnyitóját (2015. április 23. 18:00 óra) követő napon speciális tárlatvezetést tart az érdeklődőknek Erwin Joos, a Van Mieghem Múzeum és Alapítvány igazgatója.

Az esemény Facebook-oldala itt.

[popup][/popup]